Отряди на турската армия, участващи във военната операция в Северна Сирия, са навлезли на осем километра навътре в Сирия, предаде ТАСС, като се позовава на информация на телевизия Ал Джазира. По данни на телевизията части на турската армия и подкрепящи я формирования на въоръжената сирийска опозиция са установили контрол над няколко населени пункта близо до град Тал Абиад.

В отговор сирийски кюрди от Силите за защита на народа (СЗН) обстрелваха пограничните турски градове, съобщи частната телевизия НТВ (NTV). Най-малко трима души, включително бебе, са загинали при обстрел на сирийските кюрди по Акчакале, разположен близо до границата с Арабската република. Според местните власти "терористите стреляли от Тел Абиад", като в центъра на турския град избухнаха няколко снаряда". 46 души са били ранени при нападенията.

Турското Министерство на отбраната съобщи, че от сирийска територия са изстреляни ракети и снаряди, попаднали в градовете Акчакале, Биреджик и Джейлянпънар (окръг Шанлъурфа) и Нусайбин (окръг Мардин).

Според телевизия НТВ цели на минометния огън са били административни сгради. Под обстрел са попаднали и журналисти от телевизионния канал Хабер Тюрк (Haber Turk) в момент, когато излъчвали на живо от покрива на една от къщите на турско-сирийската граница, предаде ТАСС.

С въздушни удари по кюрдски позиции на 9 октомври Анкара започна военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия. Според плановете в североизточната част на страната трябва да се създаде буферна зона, защитен пояс за турската граница, в който да се заселят сирийските бежанци, които в момента са в Турция. Сирийската държавна агенция САНА (SANA) определи операцията като "агресия", международната общност осъди действията на Анкара. Великобритания, Германия и Франция, Белгия и Полша - европейските членове на Съвета за сигурност на ООН, поискаха извънредното му звикване.

Карта на бойните действия в Северна Сирия

Снимка: Фейсбук

Заплахите и гаранциите на президента

От началото на операция "Извор на мира" на изток от река Ефрат нашите военни са елиминирали 109 терористи, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от НТВ.

Сирийските кюрди обстрелваха погранични турски градове - поражения в град Акчакале

Снимка: AP/БТА

Реджеп Тайип Ердоган за пореден път заплаши да "отвори границите" към Европа за сирийските бежанци в Турция. "Ей, Европейски съюз! Не може да окачествяваш нашата операция като инвазия", заяви Ердоган в реч пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

"Тогава ние ще отворим границите и ще изпратим 3,6 милиона бежанци", каза Ердоган, като добави, че турската военна операция има за цел единствено "да елиминира тероризма".

Турският президент гарантира, че няма да има джихадисти от "Ислямска държава" в Североизточна Сирия, след като Турция завърши офанзивата си срещу кюрдските милиции в региона.

В реч пред своите съпартийци Ердоган заяви, че затворниците от "ИД", които трябва да бъдат държани под арест, ще останат зад решетките, а онези, които бъдат приети от собствените си страни, ще бъдат върнати в тях.

Ще избягат ли джихадистите

Високопоставен представител на сирийските кюрди заяви днес, че турските атаки отслабват възможностите на силите за сигурност в Североизточна Сирия да пазят затворите с пленници от групировката "Ислямска държава", предаде Ройтерс. Джия Курд каза пред агенцията, че това може да доведе до бягство на джихадисти, и допълни, че броят на надзирателите в затворите е намален с оглед на ожесточаването на боевете с Турция.

Председателят на изпълнителния комитет на кюрдските Сирийски демократични сили Илхам Ахмед заяви днес пред ТАСС, че е възможно бойци на терористичната групировка "Ислямска държава" да са избягали от затворите в сирийския град Камишли, който турските войски са подложили на обстрел.

Какво планира Москва

Русия смята да настоява за диалог между сирийското и турското правителство след нахлуването на турските войски в Сирия. Това каза днес пред журналисти в Ашхабад руският външен министър Сергей Лавров, предаде Ройтерс, цитирайки РИА Новости.

Лавров посочи, че ситуацията в Северна Сирия може да бъде уредена на основата на съществуващите споразумения, предаде ТАСС. "Ние неизменно и от самото начало на кризата в Сирия сме обръщали внимание върху това, че разбираме законното безпокойство на Турция заради сигурността на границите й. Едновременно с това всячески подчертаваме необходимостта това безпокойство да бъде уредено в рамките на съществуващите между Дамаск и Анкара договорености, така нареченото споразумение от Адана от 1998 г.", каза той.

Руският министър заяви, че ефективното прилагане на това споразумение, което по думите му предполага съвместни усилия за пресичане на терористични акции по границата между Турция и Сирия, е било усложнено от действията на американците и оглавяваната от тях коалиция на източния бряг на Ефрат.

Атакувани позиции на кюрдските сили

Снимка: AP/БТА

По-рано Ердоган заяви, че по силата на споразумението от Адана Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия. "Съгласно този договор, ако режимът (в Сирия) не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите (на територията на Сирия)", отбеляза Ердоган в интервюто за в. "Ени шафак".

Лавров упрекна и политиката на САЩ в Сирия. "Много години предупреждавахме за изключително голямата опасност от този експеримент там на американците, които всячески се опитваха да противопоставят кюрдите на арабските племена. Предупреждавахме да не бъде разигравана кюрдската карта, защото това може да свърши много зле, за което ни предупреждаваха нашите колеги от другите страни в региона с големи кюрдски общности", коментира руският външен министър.

Лавров каза, че руските и турските военни поддържат редовни контакти във връзка с турската операция в Сирия.