Съветът за сигурност на Организацията на обединените нации ще заседава за Сирия при закрити врата утре, заявиха дипломати, цитирани от Ройтерс и БТА.

Заседанието се свиква, след като Турция предприе днес военна операция срещу кюрдските бойци в североизточната част на съседната страна. По-рано днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви началото на новата офанзива в Северна Сирия под името "Извор на мира".

Обсъждането на обстановката в Сирия от 15-членния Съвет за сигурност е поискано от 5 европейски страни членки - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша, казаха дипломатите.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбокото си безпокойство около ситуацията в североизточната част на Сирия, където се провежда турска военна операция, съобщи на брифинг заместникът на официалния представител на генералния секретар Фархан Хак, цитиран от ТАСС.

"Генералният секретар на ООН е дълбоко обезпокоен от скорошните събития в североизточната част на Сирия. Всички военни операция трябва да се осъществяват в съответствие с устава на ООН и нормите на международното хуманитарно право и следва да обезпечат безопасността на гражданите и цивилната инфраструктура", заяви той.

Операцията била законна

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че трансграничната операция "Извор на мира" не противоречи на нормите на международното право. Анкара е изпратила дипломатическа нота в сирийското консулство в Истанбул, за да информира Дамаск за операция в Североизточна Сирия, съобщи малко след началото на ударите Чавушоглу, цитиран от Ройтерс.

ЕС единен в призива си Турция да прекрати операцията

Европейският съюз излезе с изявление, в което се казва, че операцията на Турция в Северна Сирия пречи на борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава" и може да доведе до нови потоци от бежанци, така че военните действия трябва да бъдат прекратени. Изявлението е одобрено от всички 28 държави от ЕС.

"ЕС призовава Турция да прекрати едностранните военни действия, които подкопават стабилността на региона, увеличават страданията на цивилните и заплашват да предизвикат нови вълни от бежанци.

Малко вероятно е една т.нар. "зона за сигурност" в североизточната част на Сирия, каквато Турция предвижда, да отговори на международните критерии, позволяващи завръщане на бежанци.

ЕС няма да предоставя помощ за стабилизация или развитие в райони, където правата на местните жители се игнорират", се посочва в документа, цитиран от Ройтерс. 

Едностранните действия на Турция също застрашават напредъка, постигнат от коалицията (насочена срещу "Ислямска Държава"), коалиция, на която самата Турция е член", се казва в изявлението на ЕС.

Кюрдите спират борбата срещу ИДИЛ

Подкрепяните от САЩ кюрдски бойци са прекратили операциите срещу "Ислямска държава" в Сирия заради турската военна офанзива в северозападната част на страната, съобщиха двама неназовани американски представители и кюрдски военен източник, цитирани от Ройтерс.

"Силите за защита на народа" прекратиха операцията си срещу ИД, защото е невъзможно да провеждаш каквато и да е операция, когато си заплашен от една голяма армия на северната граница", каза кюрдският военен източник.

Ще се събере ли и Арабската лига

Египет призова за спешна среща на Лигата на арабските държави по повод на турската офанзива в Сирия, съобщи външното министерство в Кайро, цитирано от Ройтерс.

"Египет по възможно най-категоричен начин заклеймява турската агресия на сирийска територия", се казва в декларацията на министерството. Посочва се, че тази офанзива "представлява фрапантна и неприемлива атака срещу суверенитета на една братска арабска страна".

Какво обеща Анкара

Турция ще вземе всички необходими мерки за предотвратяването на гибелта на мирното население по време на новата трансгранична операция "Извор на мира" в Сирия. Това се казва в изявление на министерството на отбраната на Турция, цитирано от световните агенции.

Цели на операцията ще бъдат само терористи, складове за оръжия, техните превозни средства и убежища, както бе при предишните операции "Ефратски щит" и "Маслинова клонка". Ще вземем всички необходими мерки, за да не нанесем вреди на мирните жители и за да не разрушаваме историческото, културно или духовно наследство на нашата приятелска съседна страна, се казва в изявлението.

"Извор на мира" - най-голямата турска операция след кипърската

Предприетата днес нова операция на турските въоръжени сили в Сирия е втората по мащаб акция след кипърската операция през 1974 г. Това смята експертът от консултантската компания Albright Stonebridge Group по въпросите за глобална стратегия и бизнес Хакан Акбаш, предаде ТАСС.

Това е исторически ден за Турция. През последните две години въпросът за зоната за сигурност (в Сирия) стана най-важната геополитическа тема. След "операцията за поддържане на мира" в Кипър това е най-мащабната операция в Турция, каза Акбаш.

Той отбеляза, че военните действия имат две цели: прочистването на Северна Сирия от терористични елементи и връщането на бежанците в родината им.