Изявленията на американския президент Доналд Тръмп за Турция имат за цел да намалят напрежението в определени кръгове, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от в. "Йени шафак" и БТА.

По този начин турският лидер за първи път коментира заплахата на американския си колега Тръмп за намерението на САЩ "да разрушат турската икономика", ако Анкара "предприеме някакви действия, излизащи от рамките на позволеното", отбелязва ТАСС.

Разглеждам тези думи на Тръмп като изявления, които имат за цел да намалят напрежението в определени кръгове. В момента фактът, че от там (от територията в Сирия, където Турция извършва операцията), се изтеглят войски, "демонстрира истинските намерения на САЩ". Те ни казваха, че няма да действат срещу Турция, подчерта турският президент в интервю за проправителствения в. "Йени шафак".

Влиятелният сенатор от Републиканската партия Линдзи Греъм заяви вчера, че планира да внесе пакет от "опустошителни" санкции срещу Турция заради операцията й в Северна Сирия. Поначало привърженик на президента Доналд Тръмп, Греъм изрази безпокойство за съдбата на кюрдите в региона. Той неколкократно критикува решението на Тръмп да изтегли американските войски от Североизточна Сирия.

САЩ не са одобрявали турската офанзива

Вашингтон не е давал на Турция "зелена светлина" за операцията й в Сирия, противно на някои твърдения, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпейо в интервю за телевизия Пи Би Ес, предаде ТАСС.

"Това е лъжа. САЩ не са давали на Турция "зелена светлина". Спомнете си нашата задача /в Сирия/. Ние отидохме там, където хора бяха убивани, горени, държани в клетки. Президентът започна кампания за разгромяването на халифата и това беше постигнато", заяви Помпейо. На въпрос за изтеглянето на американските войски от североизточна Сирия, където Турция започна офанзива срещу кюрдските милиции, той изтъкна, че това решение било взето, за да не бъдат излагани на риск военните.

"Ние ще продължаваме да защитаваме нашите граждани от терористична заплаха", посочи Помпейо. В същото време той изрази мнението, че изтеглянето на американските военни от зоната на турската операция ще доведе до възраждането на терористичната организация "Ислямска държава". "Не вярвам това да стане", заяви държавният секретар, коментирайки изявленията на американски законодатели по този въпрос. "Президентът на САЩ Доналд Тръмп разбира заплахата", увери той.

Как се развива бойната операция

Турските военновъздушни сили за възобновили тази сутрин въздушните удари в района на селището Рас ал Айн в Северна Сирия, съобщи ТАСС, като се позовава на сирийската агенция САНА. Информацията беше потвърдена и от телевизия Ал Джазира. Според информацията въздушните удари са срещу села на изток от Рас ал Айн. В операцията участват и сухопътни сили на турската армия. Ал Джазира съобщи, че турската армия е превзела няколко села в района.

Кюрдските "Сирийски демократични сили" (СДС) обаче контраатакуват. Съобщава се за унищожени четири турски танка близо до сирийския град Тал Абаяд. Според СДС са убити петима турски войници.

Настъплението на турските войски срещу кюрдските области в Северна Сирия предизвика бягството на хиляди хора.

"Пропорционална, премерена и отговорна"

Турция увери Организацията на обединените нации, че нейната военна операция в Северна Сирия ще бъде "пропорционална, премерена и отговорна". Това става преди закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което ще бъде обсъдена турската офанзива, предаде агенция Ройтерс.

Съветът за сигурност ще се събере днес, за да обсъди ситуацията в Сирия по искане на петте европейски членки на органа - Великобритания, Франция, Германия, Белгия и Полша.

"Както и в случая на предишни антитерористични операции, турският отговор ще бъде пропорционален, премерен и отговорен", написа турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до Съвета, видяно от Ройтерс. Турският посланик посочва, че операцията е насочена само срещу терористи и техните скривалища, убежища, военни позиции и оборудване. Посланикът уверява, че са взети всички предпазни мерки, за да се предотвратят щети за цивилното население.

Турция оправдава своите действия с чл. 51 от Хартата на ООН, който засяга индивидуалното или колективно право на самозащита при въоръжена атака.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е "много разтревожен" от развоя на събитията в Североизточна Сирия, заяви говорителят на ООН Фархан Хак и посочи, че "всяка военна операция трябва да спазва изцяло Хартата на ООН и международното хуманитарно право".

Гутериш призова за защита на цивилното население и гражданската инфраструктура. Говорителят на ООН Фархан Хак каза още, че генералният секретар на ООН не вярва във военно решение на сирийския конфликт.

Ердоган извади законово основание

Междувременно турският президент заяви, че Анкара има право да провежда трансгранична операция в съседна Сирия благодарение на споразумението, подписано между двете страни в турския град Адана през 1998 година. "Съгласно този договор, ако режимът (в Сирия) не предприеме мерки срещу Кюрдската работническа партия, то нашите военни имат правото да преследват терористите (на територията на Сирия)", отбеляза Ердоган в интервюто за в. "Ени шафак".