В тема на световните медии се превърна изявление на хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, че хърватската полиция насилствено връща мигрантите от границата "и е необходимо малко насилие, когато извършвате pushback" (избутване), съобщи Танюг и БТА. Тя заявила това за обществената телевизия SRF по време на посещението си в Швейцария.

Проблемът е в това, че извършването на pushback противоречи на международни конвенции, които Хърватия е подписала, а използването на насилие в този контекст е нелегално и според международното, и според хърватското право.

Според хърватския сайт Индекс президентът на Хърватия е признала, че страната съзнателно нарушава законите и политиката на Хърватия спрямо мигрантите е такава, че на полицията е наредено да се държи противозаконно. Сега за това пише и "Гардиън" в статия, която е озаглавена "Хърватската полиция използва насилие, за да гони мигрантите, казва президентката". В статията се изтъква, че известната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" е поискала от Хърватия да прекрати тази практика, отбелязва сайтът Индекс.

През изминалите три години има много доказателства, че хърватската полиция прилага сила спрямо онези, които са преминали границата и след това ги гони в Босна, пише "Гардиън" и добавя, че признанието на Колинда е първото официално признание след месеци на официално отричане. За изявленията на Грабар Китарович пише и Дойче веле, което изтъква, че Хърватия систематично е отричала, че нелегално депортира бежанци в съседна Босна и Херцеговина, но хърватската президентка е признала, че гранична полиция със сила гони мигрантите през границата, отбелязва Индекс.

Дойче веле цитира Йелена Серас от Амнести интернешънъл, която казва, че признанието на хърватския президент е шокиращо и е скандално, че Колинда се е опитала да представи политиката на отблъскване на мигранти като легална. Новината за изявлението на Китарович, в което признава, че хърватската полиция нарушава законите и със сила прогонва мигрантите, бе съобщена и от много други световни медии. Изявлението на Китарович е било направено преди седем дни и оттогава няма никакво опровержение от кабинета на президента, нито е имало реакция на министерството на вътрешните работи на Хърватия.