В град Сеньолежие, в Юра, министърката откри шестото издание на Олимпиадата на сиренето, произведено в планински ферми. Докато произнасяше речта си по повод откриването на събитието, десетки млекопроизводители я освиркаха и после я засипаха с дъжд от гумени ботуши. Охранителите на министърката отвориха чадъри, за да я предпазят от евентуални удари с ботушите. В опит да разведри обстановката министърката пък прикани млекопроизводителите да проявят духа на олимпизма.
Подобно на други европейски държави и Швейцария позна бунтове на млекопроизводителите заради драстичния спад на цените на млякото и млечните изделия. В сряда правителството обяви помощ от 28 милиона швейцарски франка за млечния бранш, припомнят агенциите. Това стана, след като ЕС обяви създаването на фонд с капитал 280 милиона евро за подпомагане на сектора, който е в криза.
Модата на замерянето на политици с обувки беше наложена от иракски журналист, който замери Джордж Буш с обувките си по време на визитата му в Багдад. В мюсюлманския свят този жест се смята за израз на дълбоко презрение.