Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг похвали България, Румъния и Турция за създадената между тях коалиция за разминиране в Черно море. След заседанието на министрите на отбраната той каза, че предстои създаването на нов тренировъчен център НАТО - Украйна в Бидгошч, Полша.

Столтенберг поздрави трите черноморски страни и за това, че са дали възможност на Украйна да изнася значителни количества зърно. 

"Приветствам това, че България, Румъния и Турция, три членки на НАТО и страни от Черноморския регион работят заедно за разминиране и както беше заявено на днешната среща, комбинацията от действията им позволява на Украйна да използва териториалните им води. Победата, която храбрите украинци постигнаха над руската флота в Черно море, им позволи да отворят отново маршрута за износ на значителни количества зърно и други стоки", заяви Столтенберг, цитиран от кореспондента на БНР в Брюксел.  

Генералният секретар изрази надежда трите страни да продължат с общите усилия в подкрепа на Украйна да отблъсква руската флота.

На днешната среща бе взето решение за откриване за съвместен център между НАТО и Украйна за анализ, тренировки и обучение, каза Столтенберг. Той ще се намира в полския град Бидгошч. Целта му е да създаде структура за украинските сили, за да се обучат заедно със съюзниците си от пакта.

Група съюзници са се ангажирали да доставят на Украйна 1 милион дрона. 20 страни членки са се споразумели да създадат коалиция по разминирането на територията на страната, каза още Столтенберг.