Съвместната противоминна група в Черно море, за създаването на която бе подписано споразумение между България, Румъния и Турция, може да заработи през април-май. Това заяви във Варна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който присъства на откриването на новия Център за оцеляване на море във ВВМУ.

Ефтимов уточни, че по отношение готовността на екипите няма притеснения, тъй като трите държави отдавна работят в съвместни учения. И припомни, че за да заработи реално групата, е нужно Турция да ратифицира споразумението, добавя БТА.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев допълни, че групата ще бъде отворена за участие и за други съюзнически страни от НАТО, но без кораби, тъй като операцията ще се реализира според правилата на Конвенцията от Монтрьо.

Той подчерта, че сформирането на групата помага за намаляване на рисковете за корабоплаването. Тагарев допълни, че командването на групата ще бъде на ротационен принцип.

От своя страна командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов посочи, че от една година военният флот не е работил по фактически сигнал за плаващи морски мини.

Получавани са сигнали, но нито един от тях не е бил реален. От началото на тази година не сме получавали сигнали, допълни Михайлов.

Ефтимов коментира още, че един от приоритетите, по които се работи в момента, е модернизацията на Военноморската база във Варна.

По думите му военното пристанище не е ремонтирано от десетилетия и е необходимо да се създадат условия за новите кораби на ВМС.

Вече има проект за модернизирането на базата и в момента той се съгласува с различни институции, допълни Ефтимов.