Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че силите на Киев ще успеят в своята борба в бъдеще, особено в района на Черно море, въпреки че в момента ситуацията на фронта е трудна, предаде ДПА.

"Съвременният свят е създаден така, че да свикнем с успеха твърде бързо. Когато агресията започна с пълна сила, много хора по света очакваха, че Украйна няма да издържи", каза Зеленски в ежедневното си обръщение късно вечерта във вторник.

"Междувременно колосалните постижения на нашия народ, на всички наши войници, просто се приемат за даденост. Успехът на Украйна в битката за Черно море ще остане в историята, дори и да не се обсъжда много в момента", каза Зеленски.

Той съобщи по-рано вчера за разговор с българския премиер Николай Денков, с когото е обсъдил "начините за по-нататъшно укрепване на сигурността в Черно море пред лицето на руската милитаризация и заплахите за свободата на корабоплаването". Разговорът между двамата се е провел в Международния ден на Черно море.

Украйна укрепва глобалната продоволствена сигурност с алтернативния черноморски експортен коридор. Оценявам съвместната инициатива за военноморско разминиране на България, Румъния и Турция. Украйна е готова да вземе активно участие в усилията за това, написа още в социалната мрежа Зеленски.

Украинско-българското партньорство става все по-силно и точно това черноморско единство ни позволява да се противопоставим на руската агресия, да укрепим глобалната продоволствена сигурност, да напреднем в интеграцията на Украйна в ЕС и да подкрепим "Формулата на мира", заключава Володимир Зеленски.

Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Сега Киев се опитва да освободи всички области, окупирани от силите на Москва, включително Крим на Черно море, който беше незаконно анексиран от Русия през 2014 г., припомня ДПА, цитирана от БТА. Сраженията по фронтовата линия обаче са тежки, особено в източната част.