Първият министър на Шотландия Никола Стърджън предупреди британския премиер Борис Джонсън, че той не може да задържи Шотландия в Обединеното кралство против шотландската воля, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Ако той си мисли, че казаното от него "Не" по въпроса слага край на тази история, то той ще открие, че греши в най-висша степен ", каза Стърджън пред Би Би Си.

"Не може да задържите Шотландия в Обединеното кралство против волята й. Ако Обединеното кралство трябва да продължи да съществува, то това може да бъде само на основата на съгласието", каза още Стърджън.

Тя допълни, че ако британският премиер е уверен, че шотландците искат да останат в Обединеното кралство, то той трябва да им позволи да се произнесат на референдум по този въпрос.

Джонсън и неговото правителство нееднократно казаха, че няма да организират нов референдум за шотландската независимост.

Но Стърджън каза, след като Шотландската национална партия спечели 48-те места от общо 59-те, излъчвани от Шотландия в британския парламент, че нейната партия е получила мандат за организиране на нов референдум.