Не е изключено социалистите в Европейския парламент да блокират гласуването на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. Това каза за на Радио "Фокус" президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Той допълни, че дали това ще се случи, е все още рано да се каже, но уточни, че още по време на преговорите е отправил препоръка към колегите си премиери социалисти, че ако съгласуваният пакет не е в интерес на политическите цели на европейските социалисти - да не се приема.

Станишев препотвърди подкрепата си и тази на групата към водещия кандидат на левицата за председател на ЕК - Франс Тимерманс, който по думите на председателя на ПЕС единствен е имал ясна визия за промени, за работа в ЕК и за приоритети.

По мнението на Сергей Станишев в този си вид пакетът от номинации за лидери на ЕС създава проблеми от гледна точка на доверието на гражданите към блока, както и по въпроса за подкрепа на кандидатурата за председател на ЕК.

"Първият проблем е за доверието на гражданите и отношението към институциите, защото те не разбират, какво точно се решава, защо и как и не виждат принципност и последователност. Вторият проблем е вече въпросът за подкрепа на кандидатура за президент на ЕК, тъй като нямаме никаква представа и информация за вижданията на тази кандидатура, за нейното разбиране за Европа, за политическите приоритети. И мога да ви кажа, че за Групата на социалистите въпросът изобщо не е решен. Ако ние не видим промяна в политиките от това, което досега прави ЕНП, автоматичност в подкрепата не може да има", категоричен е президентът на ПЕС.

Сергей Станишев отбеляза, че след като вече 20 години е начело на ЕК, ЕНП носи голяма отговорност за разочарованието, което съществува в Европа.

Той обясни, че ако номинацията за председател на ЕК не се гласува, това ще бъде в рамките на правилата на ЕС, защото Съветът има правомощието да предлага кандидат, а ЕП има правомощието да утвърждава или да не утвърждава предложения кандидат.