79-годишният папа Франциск, в бели одежди, и 69-годишният патриарх Кирил, с бяла шапка и черни одежди, размениха целувки и прегръдка преди да седнат усмихнати за историческата среща на летището в Хавана.

Папа Франциск и патриархът на Москва и цяла Русия Кирил събеседваха при закрити врата в салон на международното летище на кубинската столица Хавана "Хосе Марти".

Първата по рода си среща на главите на Руската православна и на Римокатолическата църква е навременна и се провежда на необходимото за това място, каза патриархът на летището в Хавана. Според него срещата се провежда в точното време и на точното място.

Патриарх също така отбеляза, че „не съществуват пречки за организирането и на други срещи.

По-рано папата и руският патриарх дадоха да се разбере, че възлагат големи надежди на срещата.

Католическата и Православната църква са разделени след Великата схизма от 1054 г. Договорено бе първата среща в историята между папа и руски патриарх да се състои в Куба.

Оттам главата на Римокатолическата църква ще продължи към Мексико, където ще направи петдневно посещение.

Руският патриарх ще остане в Куба до неделя, след което ще продължи на обиколка в Южна Америка.

Съгласуван е и текстът на съвместна декларация, която папа Франциск и патриарх Кирил ще одобрят и огласят от Хавана. В документа, и на самата среща няма да се обсъждат богословски въпроси, където впрочем са и различията между двете християнски религии. Дневният ред на срещата ще включва изцяло въпроси на съвременността, които са повече от обществен и политически, отколкото от религиозен характер.