Наводненията, причинени от разрушаването на стената на язовира край Нова Каховка в Южна Украйна е принудило руските войски да се изтеглят с между 5 и 15 км в Херсонска област, съобщи говорителка на украинската армия, цитирана от Ройтерс.

Наталия Гуменюк, говорителка на южното командване на Украйна, заяви пред украинската телевизия, че в резултат на предислоцирането руският обстрел в района е намалял "практически наполовина".

Кремъл обвини Украйна, че обстрелва руски спасители в района на наводнението в Херсонска област. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските спасители в района работят усилено, но украинските военни са направили работата им по-опасна.

"Трудността е в това, че на много места те (спасителите) са принудени да работят в условия на продължаващ обстрел от страна на Украйна и това усложнява работата им", каза Песков пред репортери.

Москва и Киев не спират да си разменят взаимни обвинения, като всяка от страните в конфликта приписва на другата вината за срутването на стената на язовира край Нова Каховка.

В четвъртък руски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на Би Би Си. Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН. По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия и в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Междувременно огромно количество вода продължава да изтича от резервоарите на разрушения язовир близо до Нова Каховка в Херсонска област в Южна Украйна, предаде ДПА. Нивото на водата в язовира е спаднало с 1 метър в рамките на 24 часа, и по данни от тази сутрин то е 13,05 метра, съобщи от Киев компанията "Хидроенерго", оператор на Каховската водноелектрическа централа.

Същевременно конструкцията на язовира търпи все по-големи щети. Водата преминава безпрепятствено през разрушената язовирна стена.

В момента заедно с държавния оператор на украинската система за електроснабдяване "Укренерго" се проучват мерки за смекчаване на негативните последици от повредата на ВЕЦ-а, съобщи компанията.

Например работата на другите водноелектрически централи и язовири нагоре по течението на река Днепър трябва да бъде променена, като се направят повече прегради, за да се ограничат наводненията в южната част на страната.

Тази сутрин нивото на придошлите води в град Херсон е достигнало 5,61 м, каза ръководителят на Херсонската областна военна администрация Олександър Прокудин. Според властите в момента се извършва евакуация от наводнени апартаменти и къщи. Много хора обаче не искат да напуснат района.

Столицата на областта (град Херсон бел. ред.) е под украински контрол - за разлика от по-голямата част от региона от страна на левия бряг на река Днепър, който е окупиран от руски войски. Заради боевете работата на хуманитарните работници е трудна и опасна.

По украински данни засегната от наводнението площ е около 600 кв. км, като 32% от тях се намират на територията, контролирана от Киев, а останалите 68% - на тази, окупирана от Москва.