След експлозията при язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна, която разруши и водноелектрическата централа, в града е обявено извънредно положение, предаде ДПА.

"Градът е наводнен", заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия администрация на град Нова Каховка. По думите му електроцентралата също е под вода. От окупираната от руснаците страна на река Днепър общо 600 къщи в три района са засегнати от тежките наводнения, добави той.

Според Леонтиев нивото на водата в град Нова Каховка, разположен под язовира, чиято стена се скъса през нощта, се е покачило до 11 метра, предаде ТАСС.

Скоростта, с която намалява нивото на водата в резервоара на язовир "Нова Каховка", се ускори до 35 сантиметра на час, заяви Владимир Рогов, назначен от Русия официален представител в контролираната от Москва част на Запорожска област в Украйна, предаде Ройтерс.

Пробивът на язовира, който захранва част от водата за охлаждане на АЕЦ "Запорожие", предизвика опасения за авария в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, разположена на фронтовата линия във военния конфликт между Русия и Украйна, пише БТА.

Руските следствени власти, които се занимават с тежки престъпления, съобщиха, че са започнали разследване относно разрушаването на язовир "Нова Каховка" тази нощ в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна, предаде Ройтерс.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко заяви, че Русия обстрелва райони в южната Херсонска област, откъдето днес се евакуират хора след разрушаването на язовир "Нова Каховка". Двама полицейски служители са ранени, съобщи Ройтерс.

Снимка: АР/БТА

"Руските военни продължават да обстрелват територии, където се прилагат мерки за евакуация. Преди един час двама полицаи бяха ранени в района. Обстрелът продължава и в момента", заяви Клименко пред украинската телевизия. Той също така предупреди за повишената опасност от мини заради увеличаване нивото на водата.

Украйна призова за провеждането на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН

Украйна призова днес за провеждането на спешна среща на Съвета за сигурност на ООН, на която да бъде обсъдена по думите ѝ "руската терористична атака" срещу язовир "Нова Каховка" в Южна Украйна, предаде Ройтерс.

Украинската страна също така заяви, че иска Съвета на директорите на Международната агенция за атомната енергия да обсъди случилото се и поиска налагане на нови международни санкции срещу Русия и в частност срещу руския ракетен и ядрен сектор.

"Смятаме детонацията на язовира от страна на Руската федерация за терористичен акт, целящ да причини колкото се може повече цивилни жертви и разрушения", се казва в изявление на украинското външно министерство. Министерството призова международната общност да осъди Русия и каза, че Москва трябва да изплати компенсации за последиците.

Снимка: АР/БТА

Украйна също така призова да бъде задействан Механизмът за гражданска защита на ЕС.

ЕС осъди разрушаването на язовира и го нарече нов пример за "варварската агресия" на Русия срещу Украйна.

Украйна описа случилото се като "най-голямото предизвикано от човека бедствие от десетилетия насам", предаде ДПА. Няколкостотин хиляди души ще усетят отрицателните последици през следващите години, предупреди ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак.

Той каза още, че Русия трябва да загуби мястото си в Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: AP/БТА

Още снимки от Нова Каховка ВИЖТЕ ТУК>>

Зеленски сравни разрушаването на язовира "Нова Каховка" с използването на оръжие за масово унищожение

 Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва за унищожаването на язовира "Нова Каховка" на река Днепър, и сравни тази атака с използването на оръжие за масово унищожение, съобщи ДПА.

"Това е най-голямата причинена от човека екологична катастрофа в Европа от десетилетия насам", заяви той на конференция по сигурността в словашката столица Братислава, в която участва онлайн.

Зеленски отхвърли твърденията, разпространявани от Кремъл, че Украйна е разрушила самия язовир, предизвиквайки опустошителни наводнения. "Русия контролира язовир "Нова Каховка" и водноелектрическата централа от повече от година", е припомнил Зеленски, според президентската му канцелария. "Физически е невъзможно язовирът да бъде унищожен отвън, чрез обстрел", е допълнил той.

Прекратяването на огъня няма да доведе до мир, заяви украинският президент пред специалния пратеник на папата

Прекратяването на огъня в Украйна "няма да доведе до мир", заяви украинският президент Володимир Зеленски пред специалния пратеник на папа Франциск, италианския кардинал Матео Дзупи, по време на посещението му в Киев, съобщи Франс прес.

"Държавният глава подчерта, че прекратяването на огъня и замразяването на конфликта няма да доведат до мир", се казва в изявление на украинското президентство. Зеленски е призовал Светия престол "да допринесе за изпълнението на украинския мирен план", който включва връщането под контрола на Киев на всички територии, окупирани от Москва.

Според същия източник Зеленски "е подчертал, че само съвместните усилия, дипломатическата изолация и натискът върху Русия могат да повлияят на агресора и да доведат до справедлив мир на украинска земя". "Президентът отбеляза, че Светият престол може да допринесе ефективно за освобождаването на украинските затворници, връщането на депортираните деца и възстановяването на справедливостта", допълва президентството.

Посещението на кардинал Дзупи в Киев се случва в момент, когато украинските сили проведоха серия от "офанзивни действия" през последните дни, за да изпитат руската отбрана, и заявиха, че са постигнали успехи край опустошения източен град Бахмут. Русия твърди, че е контрирала тези нападения.

Шойгу: От три дни руските сили отблъскват настъплението на украинците

Руските сили са отблъснали многократни украински атаки по протежение на фронтовата линия през последните три дни, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу, предаде Ройтерс.

Той каза, че Украйна се е опитала да настъпи в седем направления на 5 юни, но е била отблъсната от руските сили.

Министърът добави, че 71 руски войници са били убити в резултат на определената от него като неуспешна украинска офанзива през последните дни.

В изявлението, публикувано в Телеграм от министерството на отбраната, Шойгу беше цитиран да казва, че 15 руски танка и 9 бронирани машини са били унищожени по време на сраженията. Но също така министърът подчерта, че загубите от украинска страна са "значителни и несравними [с руските - бел. ред.]".

Шойгу също така обвини Украйна за взривовете, разрушили стената на язовира "Нова Каховка", като част от план за преместване на части от близката област Херсон за операции срещу руските сили. Според изявлението разрушаването на язовирната стена и последвалото наводнение са били предназначени да предотвратят руска атака близо до Херсон, като същевременно са позволили на Украйна "да прехвърли части и оборудване от Херсонския фронт в района на настъпателните операции".