Контролираният от Русия украински язовир "Нова Каховка" е бил повреден от обстрел от страна на украински сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на руски новинарски агенции.

Представител на спешните служби заяви, че ракета, изстреляна от произведена в САЩ ракетна система "Хаймарс", е поразила шлюза на язовира и е причинила щети, предаде ТАСС. По думите на служителя това е било "опит за създаване на условия за хуманитарна катастрофа" чрез скъсване на язовирната стена.

Агенция Ройтерс отбелязва, че не е успяла да потвърди достоверността на твърденията в руските медии, добавя БТА.

Язовирът "Нова Каховка" се намира на река Днепър, близо до град Херсон, където украинските сили извършват настъпление. Този водоем придоби огромно стратегическо значение през последните седмици.

Както Русия, така и Украйна от октомври многократно си размениха обвинения, че възнамеряват да скъсат язовирната стена с експлозиви.

Това би предизвикало значителни наводнения надолу по течението на Днепър и вероятно би причинило значителни разрушения около град Херсон.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че е разговарял с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да обсъдят макрофинансова помощ за Украйна и допълнителни санкции срещу Иран, съобщи Ройтерс, цитиран от БТА.

"Отбелязано беше значението на продължаването на зърнената инициатива за световната продоволствена сигурност. Обсъдихме засилване на санкциите и противопоставяне на действията на Иран, който подкрепя агресията", написа Зеленски в Туитър.

Киев пък е застрашен от спирания на електрозахранването, водоснабдяването и топлоподаването, дължащи се на удари, нанесени от руските сили по енергийната мрежа, заяви кметът на града Виталий Кличко пред украинската държавна телевизия, предаде ДПА.

Жителите на столицата трябва да пестят запасите си и да помислят дали да не се изнесат временно, каза Кличко снощи. Той описа това като най-лошия сценарий. "Правим всичко възможно, за да не се стигне дотам", подчерта той, цитиран от БТА.

"Искаме обаче да сме открити. Враговете ни правят всичко възможно, за да оставят този град без топлина, без електричество и без вода - с една дума, за да умрем всички ние", изтъкна кметът на Киев.

По негова оценка в града има около три милиона жители, включително 350 000 вътрешно разселени лица.

Властите се опитват да стабилизират енергийната мрежа на Киев чрез продължаващи по няколко часа поетапни прекъсвания на електрозахранването в отделни части на града. Освен това бяха създадени 1000 пункта, където жителите ще могат да се стоплят, в случай че градската отоплителна система бъде извадена от строя.

Кличко, който е бивш световен шампион по бокс в тежка категория, обвини русия президент Владимир Путин, че се опитва да унищожи украинската нация. "Путин не се нуждае от украинците. Той се нуждае от региона, той се нуждае от една Украйна без нас", категоричен бе той.