ВЕЦ "Каховка" вече е под вода, нивото й се покачи с над 10 метра и заля улиците на градчето Нова Каховка, а в центъра му вече плуват лебеди. Евакуирани са жителите от около 300 сгради на брега на Днепър, които се намират в най-близките населени места. Русия и Украйна продължават да се обвиняват взаимно. Язовирът, който се намира в контролираната от Русия част на Южна Украйна, бе разрушен след експлозия, за която, както Киев, така и Москва, заявиха, че е умишлено нападение от силите на другата страна.

ВЕЦ "Каховка" е бил "напълно унищожен" от взрив в машинното отделение и не може да бъде възстановена, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на украинската държавна хидроенергийна компания. Украинският премиер Денис Шмигал каза, че 80 селища са застрашени от наводнение след атаката срещу язовирната стена на станцията. По думите му нападението е дело на руските сили. Украинското военно разузнаване също обвини Москва. "Окупаторите взривиха стената на язовир "Каховка" в пристъп на паника. Това е терористичен акт и военно престъпление", написа разузнавателната служба в "Телеграм".

Разрушаването на язовира "Нова Каховка" в окупираната от Русия част на Южна Украйна е опит на Москва да "вдигне залога" в пълномащабното си нахлуване и да разпали страхове за ядрена катастрофа, написа в "Телеграм" Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент. "Днес светът трябва... да разбере, че това е опит от страна на терористите да вдигнат залога и да изплашат всички с възможна ядрена катастрофа", написа Ермак.

Русия обвинява за взрива на язовирната стена украинските сили.

"Всичко това е резултат от последователните удари по ВЕЦ "Каховка". Факт е, че украинските войски нанасят тези удари в продължение на дълъг период от време. Имаше един ден, в който около 80 хаймарса полетяха срещу ВЕЦ "Каховка". И сега, очевидно, електроцентралата не е издържала на нощните атаки", заяви Владимир Леонтиев, ръководител назначената от Русия администрация на град Нова Каховка, цитиран от ТАСС.

Той допълни че обитателите на около 300 жилища на брега на Днепър са били евакуирани и че електричеството в Нова Каховка е спряно от съображения за сигурност. Местните власти съобщиха, че нивото на водата в Нова Каховка се е увеличило с повече от 10 метра и в момента тече евакуация на жителите на няколко села в района.

Според ТАСС половината от язовирната стена вече е срутена и съоръжението продължава да се разпада.

Назначеният от руските власти ръководител на администрацията на Крим Сергей Аксьонов каза, че "няма опасност от наводнения". Той посочи, че водните резервоари на полуострова са пълни на 80% и "питейната вода е повече от достатъчно".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че е шокиран и Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна. Мишел нарече случилото се "военно престъпление", предаде Франс прес.

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка", написа в Туитър Шарл Мишел. "Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", добави той, цитиран от БТА.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", каза Мишел и добави, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз, планирана за края на месеца в Брюксел.

Възмути се и генералният секретар на НАТО.

"Разрушаването на стената на язовир "Каховка" днес излага на риск хиляди цивилни и причинява тежки екологични щети", написа Столтенберг в "Туитър". "Това е възмутителен акт, който още веднъж показва бруталността на руската война в Украйна", допълни той.

Британският министър на външните работи, Общността на нациите и развитието Джеймс Клевърли днес заяви, че е твърде рано да се даде значима оценка на подробностите около разрушаването на язовир в Южна Украйна, но по думите му това е станало само заради нахлуването на Русия в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

"Чух съобщения за експлозията на язовира и за риска от наводнения. Твърде рано е да се прави каквато и да било значима оценка на подробностите", каза Клевърли пред Ройтерс по време на посещение край Киев след вчерашните му разговори с украинския президент Володимир Зеленски. "Но си струва да припомним, че единствената причина това изобщо да стане спорен въпрос е заради непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна", добави Клевърли.

"Ще продължим да оценяваме развитието на положението, но най-доброто нещо, което Русия може да направи сега, е незабавно да изтегли войските си", каза той.

Язовир "Нова Каховка", превзет от руските сили в началото на руската инвазия в Украйна, по-специално прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Построено на река Днепър през 1956 г., по времето на СССР, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП.