"Остро осъждам нападението срещу язовир "Нова Каховка", което застрашава множество цивилни, представлява сериозен риск за околната среда, както и застрашава сигурността на Запорожката атомна електроцентрала. Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност". Това написа президентът Румен Радев в Туитър.

Вчера стана ясно, че стената на големия язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена . Украйна обвинява Русия, че е взривила стената на язовира, което е причинило големи наводнения. Москва твърди, че украинските войски са обстрелвали съоръжението.

Повече от 2700 души са били евакуирани от наводнените райони, пише БТА. След наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа. Световната програма по прехраната на ООН предупреди за негативните последици за глада по света от унищожаването на Каховската ВЕЦ.

Великобритания не може да каже все още дали Русия е отговорна за разрушаването на язовира "Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, заяви днес министър-председателят Риши Сунак по време на посещението си в САЩ, предаде Ройтерс.

"Все още не мога да кажа окончателно. Знаете, че нашите служби за сигурност и военни работят по въпроса", каза Сунак пред Ай Ти Ви. "Но ако е вярно, ако се окаже, че е умишлено, това ще бъде ново дъно. Това е ужасяващ акт на варварство от страна на Русия", добави той.