Световната банка ще подкрепи Украйна като направи бърза оценка на щетите и нуждите след разрушаването на стената на язовир "Каховка" на фронтовата линия между руските и украинските сили, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Анна Биерде, която е управляващ директор за операциите на Световната банка, посочи в туит, че разрушенията имат много сериозни последици за осигуряването на основни услуги и за околната среда.

Украинският премиер Денис Шмигал съобщи в Туитър, че е разговарял с Биерде за последиците от рухването на язовира, а тя го е уверила, че Световната банка ще направи бърза оценка на щетите и нуждите.

Украинските власти съобщиха, че над 5900 души са евакуирани от наводнените райони след рухването на стената, за което взаимно се обвиняват Украйна и Русия, предаде АФП. Министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко каза, че са наводнени 30 населени места, от които 10 под контрола на руските сили.

Назначената от Русия местна администрация обяви, че е евакуирала над 4000 души, предаде АФП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че международните хуманитарни организации трябва да предприемат незабавни действия за справяне с последиците от рухването на язовира, съобщи Ройтерс.

"Необходимо е международните организации, като Международния комитет на Червения кръст, веднага да се намесят в спасителната операция и да помогнат на хората в окупираната част на Херсонска област", заяви Зеленски в редовното си видеообръщение. "Ако международните организации не дойдат в зоната на бедствие, това ще означава, че те не съществуват изобщо или че са неспособни", каза Зеленски.

По думите му жителите на райони в Южна Украйна, окупирани от руските сили, са без вода, храна и медицинска помощ и е невъзможно да се прецени риска колко хора може да загинат.