Ръководителите на двете делегации сложиха подписите си в присъствието на представители на египетското разузнаване, с чието посредничество бяха водени преговорите.

Споразумението предвижда не по-късно от 1 декември да бъде формирано палестинско правителство на националното съгласие, което да управлява и на Западния бряг на река Йордан, и в ивицата Газа.

Преди това, единственият контролно-пропускателен пункт на границата между крайбрежния анклав и Египет ще премине на 1 ноември под контрола на палестинския президент Махмуд Абас.

В сделката се предвижда още три хиляди полицаи от базираната на Западния Бряг „Фатах“ да бъдат преместени в Газа, както и части на граничната полиция на Палестинската Автономия трябва да поемат контрола върху граничния пункт Рафа, между Газа и Египет.

В споразумението не е разглеждана съдбата на военното крило на „Хамас“ и то не е участвало в преговорите.

През юли 2007 г. ислямисткото движение Хамас пое със сила управлението в ивицата Газа, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Признатата от международната общност палестинска Автономна власт начело с Абас запази контрол само над Западния бряг.

Оттогава отношенията между Хамас и движението на палестинския президент Фатах бяха крайно напрегнати, а всички опити за помирение между тях се провалиха.

Президентът на Палестинската Автономия и лидер на Фатах Махмуд Абас нарече споразумението „окончателно“ съгласие.
Абас приветства постигнатата сделка и я определи като „последното споразумение, което ще сложи край на разделението“, въпреки че остават много детайли за изясняване, както и прилагането им, което не се случи при предишни опити за помирение между двете страни.

Подписите си върху сделката от Кайро положиха заместник-председателят на Хамас Салах ал Арури и ръководителят на делегацията за преговорите от Фатах Азам ал Ахмад. Следва провеждането на нови преговори в Кайро, на 21 ноември, за формирането на единно правителство, в което ще бъдат поканени различни палестински политически движения.

Махмуд Абас заяви, че представител на движението Фатах трябва скоро да пътува за Ивицата Газа за пръв път от десетилетие, като демонстрация на постигнатото единство. Санкциите въведени от палестинския президент срещу Ивицата Газа трябва да бъдат премахнати в най-скоро време, според представител на Фатах.