Турски експерти ще претърсят сградата на саудитското консулство в Истанбул днес следобед, съобщава БТА, позовавайки се на информация от в. "Дейли сабах". Действията са планирани в рамките на случая с изчезналия в началото на месеца саудитски журналист и дисидент Джамал Кашоги, съобщават източници от министерството на външните работи.

Кашоги е в неизвестност от 2 октомври, откакто влязъл в саудитското консулство в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си женитба. Турските власти и годеницата му заявиха, че той така и не е излязъл от там.

Има подозрения, че Кашоги, критично настроен към властта в Рияд и пишещ най-вече за в."Вашингтон пост", може да е бил убит.

Саудитската делегация пристигна преди дни в Турция за съвместно разследване на изчезването на Кашоги.

По-рано бе в турския печат бе разпространена неофициална информация, според която записи, направени с "Епъл" часовника на Кашоги, показват, че той е бил измъчван и убит. Вестник "Дейли Сабах" съобщи, че часовникът е бил синхронизиран с Айфон, който е останал у годеницата на Кашоги след влизането му в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул на 2 октомври.