Американският президент Доналд Тръмп каза, че ще обяви мексиканските наркокартели за терористи, предаде ДПА. Той заяви, че те са отговорни за смъртта на 100 000 американци годишно.

"Вижте, губим по 100 000 души на година заради това което става и това, което идва от Мексико", каза Тръмп в интервю за бившия водещ от "Фокс нюз" Бил О'Райли, излъчено на живо на неговия уебсайт.

Какво катализира важното решение

По-рано през месеца Тръмп заяви, че ще "води ВОЙНА срещу наркокартелите" след нападение срещу американски граждани в Мексико в началото на месеца, при което загинаха три жени и шест деца, припомни Би Би Си.

Жертвите - мормони с двойно американско и мексиканско гражданство, бяха убити от засада, докато пътуваха в отдалечен район на Северно Мексико на 4 ноември. Местните власти допускаха, че може би нападателите са объркали нападнатите, но роднините на жертвите са категорични, че убийците със сигурност са знаели кого атакуват.

Във вторник президентът изрази увереност, че терористичните групи в Мексико ще бъдат установени, той работел по това през последните 90 дни. Няма да е лесно, но сме добри в това, заяви Тръмп.

Какво се случва с призната от САЩ терористична организация

В списъка си с терористични организации САЩ нямат в момента нито една групировка от Мексико, а в цяла Латинска Америка за терористична организация е обявена само колумбийската "Армия за национално освобождение".

Когато дадена група бъде определена за терористична организация в САЩ, става незаконно хората в страната съзнателно да й оказват подкрепа.

На членовете на групата също така е забранено да влизат в САЩ. Ако вече са в Съединените щати, те са изправени пред депортиране.

Ако финансовите институции в САЩ открият, че разполагат със средства на терористичната група, са длъжни да ги блокират и да сигнализират Министерството на финансите.