Ексхумирането и препогребването на тленните останки на основателя на "Фаланга", партията, която беше един от стълбовете на диктатурата на Франко в Испания, породи моменти на напрежение и сблъсъци в испанската столица, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Тленните останки на Хосе Антонио Примо де Ривера бяха извадени от монументалната базилика, вкопана в скала недалеч от Мадрид и бяха транспортирани в мадридското гробище "Сан Исидоро", където са погребани и членове на неговото семейство.

Шествието, съпътствало катафалката, бе придружено от силите на реда. При пристигането му в гробището "Сан Исидоро" по обед вчера кортежът бе посрещнат от около 200 крайнодесни активисти, които отправиха фашистки поздрав и влязоха после и в сблъсък със силите на реда. Напрежението бързо бе овладяно.

Син на диктатора Мигел Примо де Ривера, ръководил Испания от 1923 до 1930 г., основателят на "Фаланга" е екзекутиран през ноември 1936 г., в началото на Испанската гражданска война, продължила до 1939 г. и предизвикана от бунт на военните, сред които генерал Франко, срещу избраното от народа републиканско правителство.

Партията "Фаланга", вдъхновяваща се от фашизма, после става един от стълбовете на режима на Франко заедно с католическата църква и армията.

Снимка: БТА/AP

Ексхумацията на тленните останки на Хосе Антонио Примо де Ривера бе извършена три години и половина след тази на Франко. Тя произтича от влизането в сила през октомври на знаков закон на лявото правителство, наречен "Демократична памет", който цели между другото и да превърне бившият мавзолей на Франко в място за възпоменание за жертвите на този мрачен период от историята на страната.

Дошлото на власт през 2018 г. правителство на социалиста Педро Санчес, обяви за свой приоритет реабилитирането на жертвите на франкистката диктатура, продължила от 1939 г. до 1975 г. След месеци на съдебна битка властите успяха да постигнат ексхумирането на тленните останки на Франко от базиликата в мемориалния комплекс "Долина на падналите" в района на Мадрид, за да може този мавзолей без еквивалент в други западни страни, преживели диктатури, да не бъде превръщан в място на култ и възхваляване на франкизма.

Снимка: БТА/AP

Франко и Примо де Ривера бяха погребани от двете страни на олтара на базиликата в мемориалния комплекс. Над храма, вкопан в скалата, се издигат кръст, висок 150 метра и видим от десетки километри.

Снимка: БТА/AP

Франко бе разпоредил в комплекса да бъдат прехвърлени телата на над 30 000 жертви на Гражданската война, както франкисти, така и републиканци, ексхумирани от гробищата и от общите гробове, без техните семейства да бъдат информирани за това.

Тленните останки на републиканските жертви бяха поискани от техните семейства и предстои да бъдат също ексхумирани от мемориалния комплекс, но процедурата е дълга.

Снимка: БТА/AP