Тялото на Франсиско Франко беше ексхумирано днес от мавзолея в Долината на падналите, където беше положено след смъртта на диктатора преди повече от четири десетилетия, за да бъде погребано в малка семейна крипта северно от Мадрид, предадоха световните агенции.

Снимки: АР/БТА

Вижте още снимки >>

Тленните останки бяха превозени с хеликоптер до личния параклис на семейство Франко в гробищния парк Мингоррубиоза да бъдат препогребани до тези на съпругата му.

Снимка: АР/БТА

Така социалистическото правителство в Мадрид изпълнява свое ключово обещание с аргумент, че страната не може да възхвалява фашистки лидер, управлявал близо 40 години.

Министърът на правосъдието, патолози, свещеник и 22-ма наследници на Франко бяха сред малцината допуснати до ексхумацията в комплекса, издълбан в планина на 50 километра от Мадрид, включително с принудителен труд на политически затворници. Там почиват над 30 000 загинали в Гражданската война през 30-те години, спечелена от националистите с подкрепата на Хитлер и Мусолини срещу левите сили.

Кран повдигна надгробната плоча с тегло тон и половина, а тленните останки бяха транспортирани до семейна крипта в мадридско гробище.

В криптата на параклиса беше отслужена меса само за 22-амата родственици на Франко и шепата официални лица.

Снимки: АР/БТА

Телевизионни кадри показаха как членове на семейството изнасят ковчега след ексхумацията, която бе извършена при закрити врата.

Снимки: АР/БТА

Семейството не получи разрешение да покрие ковчега с националния флаг и използва флага от погребението през 1975-а.

В опит да осигури защита срещу намеса в личния живот на роднините на диктатора и да предотврати заснемането на ексхумацията и качването на кадрите от нея в социалните мрежи, правителството забрани използването на камери и мобилни телефони по време на процедурата. Всички присъстващи трябваше да минат през металдетектори, а представители на медиите не бяха допуснати на ексхумацията.

Очаква се пренасянето на тленните останки на диктатора да струва на испанската хазна близо 63 000 евро, отбелязва ТАСС.

За предотвратяване на евентуални безредици испанското правителство забрани протестите срещу ексхумацията на привърженици на Франко на гробището Мингоррубио.

Снимка: АР/БТА

Въпреки това около 500 души, които носеха знамена и символи от епохата на диктатора и които скандираха: "Да живее Франко!", се събраха в близост до гробището под надзора на полицията. Те скандираха обиди срещу и.д. министър-председателя на Испания Педро Санчес.

Снимка: АР/БТА

В специално изявление служебният премиер Педро Санчес обяви край на преклонението пред диктатор, и го нарече анахронизъм и оскърбление за демокрацията. "Модерна Испания се роди от опрощението, но не може да е рожба на забравата", каза Санчес.

Бившият испански премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро каза пред испанската национална телевизия, че ексхумацията има огромно значение за демокрацията в страната. Според испанския ежедневник "Паис" това е важен момент за страната. "Испания се прощава с последния голям символ на диктатурата", пише днес изданието на първа страница.

За новия гроб на Франко

В гробищния парк Мингоррубио са погребани и други спорни политически фигури като диктаторът от Доминиканската република Рафаел Трухильо. Тялото на Франко ще бъде положено недалеч от това на посочения от него за наследник Луис Кареро Бланко и на Карлос Ариас Наваро, който впоследствие поема управлението като последният премиер от времето на диктатурата, след като баските сепаратисти взривяват колата на Кареро Бланко. На 20 ноември 1975 г. Ариас Наваро обявява с треперещ глас новината за смъртта на Франко, телевизионна сцена, запечатала се в паметта на много испанци.

Снимка: АР/БТА

Долината на паднали няма аналог

Въпреки демократичния напредък на Испания оттогава, Долината на падналите няма много аналози в Европа, където голяма част от следите от бившите авторитарни режими отдавна са заличени. Сгушен сред скалистите хълмове, огромният комплекс привлича както туристи, така и изпитващи носталгия към времето на ултракатолическия испански национализъм на Франко.

44 години диктаторът почива, заобиколен от неподдържани гробове, повечето анонимни, в които са положени 34 000 души, умрели по време и след Испанската гражданска война (1936-1939 г.), изправила едни срещу други подкрепящите демократичното републиканско управление и разбунтувалите се националистически настроени военни, предвождани от Франко.

Снимки: АР/БТА

Мавзолеят е смятан за оскърбление от левите партии и роднините на жертвите му. Комплексът, върху който се издига 152-метров гранитен кръст, виждащ се от километри, все още е обект от Националното културно наследство на Испания. Въпреки натиска на асоциациите на родствениците и приетия по този повод през 2007 г. Закон за историческата памет, още от войната и последвалите години на режима на Франко тленните останки на приблизително 100 000 души продължават да са неидентифицирани и все още непогребани, често пъти намиращи се в безименни масови гробове.

Пол Престън, историк от Лондонската школа по икономика, заяви, че сегашната стъпка е "отдавна закъсняла", защото подобен мемориален комплекс "би бил немислим в Германия".

"Политическите последици от запазването на мавзолея са различни в страна, в която не е имало процес на денацификация", каза британският историк, който е автор на биографична книга за Франко.

Автократът умира на 82-годишна възраст, надживявайки повечето от своите европейски еквиваленти и "под негово ръководство е осъществено голямо промиване на мозъците, наричано още социологически франкизъм", заяви Престън. "Дори и при демокрацията Испания не мина през период на "дефранкизация", добави той.

За избора гробището Мингорубио

Освен че там почива съпругата на Франко, Кармен Поло, правителството избра гробището Мингорубио, защото се намира в края на път, минаващ през поделения на армията и полицията и се намира близо до двореца, който някога Франко наричал свой дом. Старите ловни терени в съседното село все още носят отпечатъка на диктатора, а и не са много местните жители, които възразяват срещу завръщането на своя стар съсед.