От Министерството на външните работи на Република Северна Македония апелираха "за въздържане от предварителни квалификации до пълното изясняване на случая" с вчерашното нападение над Бекир Кадриески, който в съобщението е споменат само с инициали, и уточняват, че във вечерните часове на вчерашния ден със заподозрения за нападението А. Н. от Велеща е "извършена служебна беседа и е уведомен прокурор".

"Това събитие не трябва да хвърля сянка върху институционалните усилия (в Република Северна Македония) за отстояване на правата и интересите на по-малките общности, включително усилията за конституционни гаранции за правата им, включително и за българската общност", се казва в съобщението на Министерството на външните работи в Скопие, в което се призовава и "обществеността и политическите субекти от България да дадат възможност на държавните институции да изяснят обстоятелствата около събитието и да действат съобразно със законовите разпоредби".

Самият Кадриески разказа пред български медии, че не познава нападателя си. Групата е била от няколко човека, но прекият нападател е бил един, когото не познава лично. Той го е обиждал без причина и е започнал да го удря в корема, докато останалите са го държали.  По време на побоя бил наричан "мръсен българин". Това е станало пред кафене в близост до спорната зала в града.

Кадриески все още е в болница и казва, че му се вие свят и не се чувства добре. Той няма българско гражданство, но е с българско самосъзнание.

Българското посолството в РСМ и Генералното консулство в Битоля наблюдават случая, а вчера консулът от Битоля беше на място в Струга.

"Има противоречиви информации в събраните материали по отношение на причините за случилото се, бих оставил органите на място и прокуратурата да изяснят станалото", каза министърът на вътрешните работи на Северна Македония Оливер Спасовски в отговор на журналистически въпрос дали инцидентът с Кадриески е по етнически причини.

Според Спасовски най-важното е, че е имало бърза реакция от страна на полицията и извършителят е установен, а прокуратурата ще прецени каква е квалификацията на случая.

Случаят у нас предизвика бурна реакция сред политиците и се пренесе в парламента днес, а "БСП за България" предложиха проект на декларация, която да бъде приета от цялото Народно събрание, с която България ясно да заяви, че категорично осъждаме подобни случаи и реагираме остро на тях.