Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония потвърди официално информацията, че един от основателите на българския клуб "Шемето" в Струга, Бекир Кадриески, е бил пребит от мъж от стружко село. Местните органи на реда заявяват, че става въпрос за "нарушение на обществения ред и спокойствие", предаде скопското електронно издание "Макфакс", цитирано от "Фокус".

Според официалната информация, Кадриески е бил нападнат от известния на ведомството А.Н., а по случая е образувано следствие.

"На 13 юни 2023 г. в 12:15 часа в ОВР Струга е съобщено, че в близост до спортна зала, намираща се на улица "Боро Хаджиески" в Струга, А.Н. от струженското село Велеща е нарушил обществения ред и спокойствие с физическо посегателство над Б. К. от село Лабунища. Предприемат се мерки за изясняване на обстоятелствата по случая, след което от ОВР Струга ще бъде подаден съответен сигнал", се казва в съобщението на македонското МВР.

Македонското министерство на вътрешните работи съобщи за нападението, но засега там не смятат, че става дума за нападение на етническа основа.

Самият Бекир Кадриески разказа за побоя пред NOVA. Той е бил съборен на земята и ритан. Получил е удари с ръце, като по време на побоя е бил обиждан на етническа основа с думите "мръсен българин".

Съпредседателят на организацията Живко Чакракчиев разказа пред БНР, че Кадриески е бил нападнат в гръб.

"Бил е държан от всички останали и само един го е налагал с бокс по цялото тяло. Не му е добре и в момента е на системи в болницата. Той няма паспорт господин Кадриевски, български, има само македонски паспорт, но той е със самоопределението, че е българин", каза Чакракчиев.

Кадриески е в болница с болки в корема, правят му се изследвания, съобкиха от българското Министерството на външните работи. Посолството на страната ни в Скопие и Генералното консулство в Битоля следят случая, посланикът на България в Северна Македония Ангел Ангелов е в контакт с него, а на място е консулът на страната ни в Битоля. Полицията в Струга е взела показания от Кадриески, за да се уточнят фактите по случая, както и дали става дума за престъпление от омраза, посочват от МВнР.

Политически реакции у нас

Кадриески е част от общността на торбешите - македонските българомохамедани, става ясно от пост във фейсбук на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Бекир няма българско гражданство, защото т.нар. българска държава го кара да докаже, че е българин, а пък той, освен че няма такива документи, е и мюсюлманин, което на практика го обрича никога да не получи български паспорт", коментира Костадинов.

"Побоят над Бекир и цялата верига от невиждани от Втората световна война насам репресии над българите са пряка последица от вдигнатото вето над преговорния процес с Македония", категоричен е лидерът на "Възраждане".

"Свидетели сме на пореден брутален акт на насилие срещу гражданин на Република Северна Македония с българско самосъзнание", пише в публикация на страницата и на ГЕРБ във Фейсбук.

"Ако информацията, че побоят над Кадриески е бил придружен от думите "мръсен българин", се потвърди, то случилото се ще представлява опасен рецидив и ще настояваме по всички възможни международни канали престъплението да бъде щателно разследвано, а виновниците - наказани с цялата строгост на закона", заявяват от ГЕРБ.

От ВМРО отново настояха спешно МС да поиска замразяване на преговорите за членство на РС Македония в ЕС, докато не бъде спрян геноцидът над македонските българи.

"Стига вече! В събота ние от ВМРО изпратихме до Министерски съвет предупреждение, че езикът на омразата в РС Македония не само не затихва, но и ескалира. В нарочен документ са изброени случаите на агресия и факти за нарушаване на добросъседските взаимоотношения прокламирани в т.нар. шумно рекламирано "френско предложение". Е, оказахме се прави и то само два дни по-късно от РС Македония дойде тъжното "доказателство" за нашите твърдения", заявяват от ВМРО