Следващият етап от процеса на конституционни промени в Република Северна Македония е да бъде сформирана експертна работна група, координирана от Министерството на правосъдието, която да подготви промените, след което ще има широко обществено обсъждане, а после промените ще влязат за обсъждане в парламента на страната, каза на пресконференция днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, съобщи кореспондентът на БТА в Скопие.

"Говорим за конституционни промени, но никой от гражданите не е видял как изглеждат тези конституционни промени. Така че първият етап е те да бъдат написани от експерти. Не говорим само за включването на българите в конституцията, но и за други общности, които са изявили желание да бъдат част от нашата конституция, в която има включени различни общности", каза Ковачевски.

По думите му работната група ще включва експерти по конституционно право и юристи, ще бъдат поканени и експерти от политически партии, включително опозиционни. Ковачевски изрази очакване опозицията да вземе участие в работата по конституционните промени, въпреки че "показаха, че не искат да участват в нищо освен да блокират парламента".

За да бъдат приети конституционните промени в парламента на Северна Македония, са необходими 80 депутати, които да ги гласуват. Без депутатите от опозицията - ВМРО-ДПМНЕ и Левица, това не е възможно, но преговорната рамка изисква вписването на българите в основния закон на страната да се случи, за да може страната да започне да отваря преговорните глави в преговорите за членство в ЕС.