"Задължение и предизвикателство е Република Северна Македония да осъществи промените в конституцията", казва в интервю от Вашингтон за "Гласът на Америка" председателят на парламента на Северна Македония Африм Гаши.

Гаши е във Вашингтон за участие в парламентарната среща на върха по време на отбелязването на 75-та годишнина на НАТО, предава кореспондентът на БТА в Скопие. Думите му са в отговор на въпрос за посланията от САЩ по отношение на изпълнението на Преспанския договор и "необходимостта от динамизиране на процеса на присъединяване към Европа чрез приемане на конституционни промени".

"Това са послания, които чуваме от много време. Няма промяна в отношението на нашите партньори. САЩ остават наш силен стратегически партньор. Като ново правителство искаме да задълбочим още повече това партньорство. Наше задължение и предизвикателство е да осъществим промените в конституцията, когато му дойде времето и при условия, при които ще бъде гарантирана културната, етническата и езиковата идентичност преди всичко на македонците, но и на всички граждани на държавата", казва Гаши.

Той не отговаря конкретно на въпроса дали коалицията от албански партии ВЛЕН ще излезе от правителството, ако промените в конституцията, които бяха поставени като основен приоритет на коалицията, не се случат.

"Не разбирам политиката като начин за поставяне на условия. Политиката е изкуството на възможното. Трябва да се обсъди какво е възможно, в какви рамки, дали е в интерес на гражданите. Трябва да се ръководим от интереса на гражданите, от интереса на държавата и в рамките на тези принципи и критерии да се държим всички заедно", казва Гаши.

В навечерието на Срещата на върха на НАТО, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Алианса, по инициатива на председателя на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Майк Джонсън във Вашингтон се проведе Парламентарната среща на върха на НАТО с участието на председателите на парламентите на страните-членки на НАТО. Делегации от 23 държави-членки и Украйна демонстрираха високата ангажираност на парламентите и тяхната активна роля в изграждането на световната архитектура за сигурност и насърчаване на атлантическите ценности, се казва в съобщение от парламента на Северна Македония.

"Всички държави-членки и техните парламенти трябва да обърнат специално внимание на структурния диалог между НАТО и ЕС, който обхваща устойчивостта, защитата на критичната инфраструктура, продължаващата подкрепа за Украйна и подобряването на способностите на отбранителната индустрия. Бих искал да подчертая значението на парламентите и парламентаристите, като незаменим демократичен инструмент за калибриране на всички граждански нужди и приоритети - без парламенти правителствата са безсилни в реализирането на поставените стратегически цели. Без парламентите няма широка подкрепа за правителствените политики. И в този контекст искам да подчертая незаменимата роля и принос на Парламентарната асамблея на НАТО като връзка между парламентите и хората от Алианса и НАТО, демонстрирани чрез нейната всеотдайна работа и ясна визия", е заявил по време на срещата Гаши, съобщават от парламента на Северна Македония.

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

 

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната.

В Съединените щати, където е за срещата на страните членки от НАТО - Мицкоски коментира още, че правата на българите в Северна Македония не са нарушени, предаде БНР.

Очаква се на срещата на върха на НАТО във Вашингтон гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да повдигне въпроса за политиката на Скопие и спазването на Преспанското споразумение, съобщиха гръцките медии.