Президентът на Русия Владимир Путин определи подобрението на отношенията с Турция като лична заслуга на турския му колега Реджеп Тайип Ердоган, съобщава ТАСС.

Това на руския лидер Владимир Путин, която се състои в Москва, предаде ТАСС.

В началото на първата си за тази година среща с Ердоган, която се провежда в Москва, Путин отбеляза, че практиката на редовни срещи, установена от двамата президенти, дава положителни резултати. По-конкретно стокообменът между Турция и Русия за първите десет месеца на 2018 г. е отбелязал по-голям растеж, отколкото през цялата 2017 г.

"Броят на руските туристи в Турция през миналата година нарасна с 30 процента и достигна до рекордното число от 6 милиона души. Това свидетелства, че гражданите на нашите страни усещат промяната на характера и качеството на руско-турските отношения. Господин президент, скъпи приятелю, това в голяма степен е ваша лична заслуга, ваше лично постижение, защото вие посвещавате на този въпрос много време", каза Путин.

Руският държавен глава допълни, че Русия и Турция продължават да реализират големи проекти и "всичко върви по план".

Двамата президенти се поздравяиха за бързо развиващите се отношения между двете страни

Снимка: AP/БТА

Развитието на отношенията между Русия и Турция се отразява положително на сигурността в региона на Близкия изток, заяви на свой ред Реджеп Тайип Ердоган.

"В много сфери, включително военната, културната, търговската, се наблюдава развитие на отношенията между нашите страни. Несъмнено това развитие се отразява изключително позитивно на регионалната сигурност", посочи Ердоган.

Докъде са "Турски поток" и АЕЦ "Акую"

Владимир Путин изрази увереността си, че сухопътният участък от газопровода "Турски поток" ще бъде готов, както се планира, до края на тази година.

Разчитаме, че работата по прокарването на сухопътната част (на тръбопровода "Турски поток") ще се води с такива ударни темпове, така че газопроводът да бъде пуснат в експлоатация, както е и предвидено, до края на текущата година, заяви руският президент на пресконференцията.

Путин каза, че се надява АЕЦ "Акую", която се строи в Турция с руска помощ, да бъде пусната през 2023 г. "Реализацията на мащабен проект за строителство на първата в Турция атомна електроцентрала "Акую" върви по план, продължава строителството на първия енергоблок, който планираме да пуснем през 2023 г.", каза руският държавен глава.

Путин подчерта, че 2023 г. е била избрана от президента Ердоган, защото тогава ще се чества 100-годишнината от създаването на Република Турция.

Какво става в Сирия

Путин каза още, че двете страни се занимават с теми от регионалната сигурност и си сътрудничат по въпросите на урегулирането на конфликта в Сирия.

Поредната среща на върха между Русия, Турция и Иран ще се състои в скоро време в Русия, заяви Путин и добави, че с Ердоган са се договорили за примерна дата. Руският президент оцени като положителна стъпка изтеглянето на силите на САЩ от Сирия.

Изтеглянето на американските войски от Сирия ще бъде позитивна стъпка и ще стабилизира обстановката в североизточната част на Сирия, посочи той.

"Подкрепяме установяването на диалог между официален Дамаск и представители на кюрдите. Такъв диалог ще помогне за консолидирането на сирийското общество и националното помирение, ще е от полза не само за Сирия, но и за всички съседни държави", каза Путин.

Руският президент каза също, че са били обсъдени допълнителни мерки за стабилизация в района на Идлиб. "Бяха обсъдени и въпроси, свързани с окончателното ликвидиране на дейността на терористичните групировки на сирийска територия. В частност, говорихме за това как се изпълнява руско-турският меморандум за създаване на демилитаризирана зона в Идлиб", посочи Путин.

Съболезнования след морската трагедия

Путин изказа съболезнования на Ердоган във връзка със смъртта на турски граждани при пожара в неутралните води на Черно море. Трагедията е станали при преточване на гориво от единия кораб на другия, посочи руският президент.

Най-малко четирима граждани на Турция са загинали при пожара, избухнал в понеделник на два кораба в района на Керченския проток край Крим. Издирват се още четирима турци. На борда на "Канди" са се намирали 17 човека - девет граждани на Турция и осем на Индия. На борда на "Маестро" е имало 15 души, включително турски и индийски граждани.

Турският президент също изрази съболезнования във връзка със смъртта на моряците. Използвам случая, искам да изразя съболезнования на роднините на загиналите при пожара на танкерите в Керченския проток. За съжаление, на корабите са се намирали 16 турски граждани. Голяма благодарност за чувствителния подход по този въпрос, каза Ердоган.