Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия призоваха за създаване "преди края на годината" в Сирия на комисия, която да състави нова конституция, и за улесняване на доставките на хуманитарна помощ в страната, обхваната от кръвопролитна гражданска война от повече от седем години, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Русия Владимир Путин и на Франция Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел, се събраха днес в Истанбул на безпрецедентна среща на върха за Сирия.

В заключителната декларация те призоваха за "създаване и за (първо) заседание в Женева преди края на годината на Конституционна комисия, ако обстоятелствата позволят", както и "осигуряване на бърз, сигурен и неограничен достъп на хуманитарните организации в цяла Сирия".

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Четиримата лидери освен това подчертаха необходимостта от запазване на примирието в северозападната сирийска провинция Идлиб, договорено миналия месец с посредничеството на Русия и Турция.

Четиристранната среща на върха дава импулс да се сложи край на трагедията в тази страна, заяви Ердоган, предаде РИА Новости, цитирана от "Фокус".

"Турция няма да допусне присъствие на терористи в Сирия. Нашата цел е да осигурим прекратяване на огъня. Имахме възможност да обсъдим и политическото регулиране на кризата в Сирия, която се превърна в международен въпрос. Астана се превърна в модел за нас, тук продължихме усилията си и потвърдихме мнението си, че по военен път не трябва да решаваме сирийския проблем. Всички трябва да се борим да се приключи тази трагедия в Сирия. Мисля, че на тази среща на върха дадохме нужния конкретен импулс за това. Призовавам и другите държави да подкрепят нашите усилия", добави турският президент.

Снимка: AP/БТА

Владимир Путин пък заяви, че Кремъл си запазва правото да помогне на турските сили за ликвидирането на терористите в северозападната сирийска провинция Идлиб. Руският лидер добави, че ликвидацията на оставащите в Сирия терористи остава в числото на важните задачи, тъй като не бива да се допуска проникване на радикалите за осъществяване на екстремистка дейност в други страни.

"Независимо от това, че нивото на насилието в Сирия намаля съществено, немаловажна задача остава ликвидацията на всички струпали се там радикални елементи. Не бива да допускаме получилите боен опит бандити да продължат престъпната си дейност, да създават "спящи клетки" в нашите страни, да вербуват привърженици и да проповядват екстремистка идеология и терор", подчерта Путин.

И добави:

"Всички участници в срещата са съгласни за главното - постигането на дългосрочна стабилност в Сирия е възможно изключително чрез политико-дипломатически средства в пълно съответствие с Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН и при строгото съблюдаване на принципите на единството, суверенитета и териториалната цялост на Сирийската Арабска Република", подчерта Путин.

Лидерите на Турция, Германия, Русия и Франция трябва да запазят спирането на огъня в Идлиб в дългосрочен план, каза от своя страна Ангела Меркел.

"Ние сме задължени да направим всичко възможно, за да не се стига до нови хуманитарни катастрофи. Добрата новина е, че след 17 септември Турция и Русия успешно съгласуват усилията си за прекъсване на огъня в Идлиб. Днес всички заедно поехме отговорността то да прерасне в постоянно и дългосрочно примирие", изтъкна тя.

Френският президент пък призова Русия, като главен съюзник на сирийския режим, да упражни "съвсем ясен натиск" върху Дамаск, съобщава AFP.

Еманюел Макрон заяви, че не е възможно в Идлиб да се проведе военна операция, тя може да предизвика нова бежанска вълна.