На 8 януари в Анкара се състоя дългоочаквана среща между турски и американски официални представители, по време на която бе обсъждано внезапното решение на Вашингтон да изтегли войските си от Сирия и възможните последици от това.

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън водеше делегация, в състава на която бяха включени специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд. Ибрахим Калън, главен съветник по външнополитическите въпроси на президента Реджеп Тайип Ердоган, оглавяваше турския екип, в състава на който влизаше заместник-министърът на външните работи на Турция Седат Йонал и началникът на турския генерален щаб ген. Яшар Гюлер.

Тези първи разговори обаче бяха помрачени от изявления на високопоставени американски представители, включително на американския държавен секретар Майк Помпейо и Болтън, които обвиниха Турция в това, че е взела на прицел "сирийските кюрди" и намекнаха, че няма да бъде планирано никакво изтегляне на американските войски, докато турското правителство не даде гаранции за защита на сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), партньори на американците на терен.

Президентът Ердоган вчера окачестви изявленията на Болтън като "позорни, грозни, вулгарни и клеветнически" и остро заклейми съветника на Тръмп, като посочи, че е "допуснал грешка".

Той отиде още по-далеч, като каза, че хората на Тръмп на практика не следват линията на американския президент. Ердоган добави, че след разговор с Тръмп на 14 декември американският президент е взел решението за изтегляне на американските войски от Сирия.

Искам да подчертая следното: в момента сме изправени пред ситуация, в която сме били с американската администрация в миналото. Макар открито да дискутирахме определени въпроси с г-н Тръмп, се чуват други гласове от определени кръгове от американската администрация. Основното нещо за нас са плановете и ангажимента на г-н Тръмп за изтегляне от Сирия, каза Ердоган.

Малко по-късно той каза пред журналисти, че след разговорите между Болтън и Калън е станало ясно, че той трябва да проведе телефонен разговор с Тръмп за изясняване на определени въпроси.

Друго послание, което той отправи, бе, че турските въоръжени сили са приключили подготовките за офанзива в Сирия за елиминиране на ИДИЛ и че операцията предстои. Той обаче добави, че офанзивата в Сирия ще бъде насочена и срещу позиции на СЗН.

Турция за пореден път изтъкна, че има ангажимент за елиминиране на всички терористи от границите си, като критикува остро изявленията на Помпейо и Болтън, които разглеждат всички сирийски кюрди като част от СЗН.

На пресконференция след срещата (с Болтън) Калън заяви, че разговорите между Анкара и Вашингтон ще продължат, тъй като САЩ все още не са завършили подготовката за плана за изтегляне, което трябва да се извърши за 120 дни.

Той повтори думите на Ердоган за възможна операция в Сирия в координация със САЩ, като подчерта, че националната сигурност на Турция предвижда прочистване на границата й със Сирия от всички терористични групи.

Ердоган и неговият съветник изтъкнаха, че турската операция в Североизточна Сирия ще бъде предприета скоро.

Превод БТА

На снимката: Джон Болтън и Ибрахим Калън