Еврокомисията обяви днес, че ще предложи от догодина да бъдат променени дългосрочните бюджети на ЕС, в опит да се пренасочат ресурси от бедните региони и земеделците към нови приоритети, сред които отбрана и сигурност, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Макар вече да са по-малко, финансовите трансфери към по-слабо развитите райони на блока, известни като кохезионна политика, и финансовата подкрепа за земеделския сектор поглъщат над половината от бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година, възлизащ на 1 трилион евро, отбелязва агенцията.

Тъй като ЕС е изправен пред нови предизвикателства като масовата миграция и тероризма, Еврокомисията иска да намали още традиционните разходи, особено предвид факта, че страните членки са все по-малко склонни да дават повече пари за общностния бюджет.

"Трябва да бъдем подготвени да преразгледаме всичко, което сега се приема като свещена крава в бюджета - двете големи пера на земеделието и сближаването", заяви на пресконференция в Страсбург еврокомисарят за бюджета Кристалина Георгиева.

Тя добави, че не може да прогнозира дали ще бъде някакво подобрение, както обикновено, голяма промяна или революция.

Някои източноевропейски страни се опасяват, че предлаганите промени може да намалят ресурсите за бедните членки на съюза, каквито са те, твърдят дипломати.

Има вероятност държави със силен земеделски сектор като Франция и Италия също да изразят резервираност.