Високопоставен американски служител по въпросите на Северна Корея тази седмица е провел видеоразговор с пратеника на Китай по въпросите на Корейския полуостров и те са обсъдили засилващото се военно сътрудничество между Москва и Пхенян, заяви снощи Държавният департамент на САЩ, цитиран от Ройтерс и БТА.

Високопоставеният американски служител по въпросите на Северна Корея, Джун Пак и нейният китайски колега Лю Сяомин също така са обсъдили "все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение" на Северна Корея, се казва в изявление на американското ведомство.

В него се добавя, че нарастващото военно сътрудничество между Русия и Северна Корея е "в нарушение на многобройни резолюции на Съвета за сигурност на ООН".

В изявление на китайското външно министерство се казва, че е "в общия интерес на региона и международната общност да се поддържат мирът и стабилността на Корейския полуостров, и да се да се ускори процесът на политическо уреждане..."

В него се добавя, че "заинтересованите страни трябва да ... припознаят опасенията на всяка страна по балансиран начин чрез смислен диалог" и че Китай и САЩ са се споразумели да поддържат контакт по въпроса.

Китайското изявление не споменава Русия, която която отдавна е страна по санкциите на ООН срещу Северна Корея заради програмите на Севера за разработка на ядрени оръжия и балистични ракети, но засили връзките си с Пхенян след началото на инвазията в Украйна през 2022 г., отбелязва Ройтерс.

Вашингтон обвинява Северна Корея, че снабдява Русия с артилерийски снаряди и ракети, използвани в Украйна.

Москва и Пхенян отричат това, но се зарекоха да задълбочат военните си отношения.