Държавите с най-големи ядрени арсенали трябва да преговарят за сключването на договор за забрана на първа употреба на ядрени оръжия или да направят политическо изявление по този въпрос, заяви Сун Сяобо, генерален директор на службата за контрол на въоръженията към китайското външно министерство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Сун призова ядрените държави да изпълняват своите "специални и най-важни отговорности" по отношение на ядреното разоръжаване в съгласие с решенията на Конференцията на ООН по разоръжаването, която се опитва да предотврати избухването на ядрена война, се казва в изявление на китайското дипломатическо ведомство, разпространено от Синхуа.

По време на седмичната среща на форума в Женева в понеделник Сун заяви, че органът трябва да начертае пътна карта или график за създаването на международен правен инструмент, който да защитава страните без ядрено оръжие.

"Държавите, притежаващи ядрено оръжие, трябва да преговарят и да сключат договор за неупотреба на ядрени оръжия една срещу друга или да направят политическо изявление в това отношение", каза Сун.

Понастоящем Китай и Индия са единствените две ядрени сили, които официално поддържат политика на отказ от първа употреба, a Русия и САЩ разполагат с най-големите ядрени арсенали в света, припомня Ройтерс.