Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира завод за производство на ракети от ново поколение "Сармат", съобщиха днес руските въоръжени сили, цитирани от Франс прес.

Става дума за завода "Красмаш" в град Красноярск, който е натоварен със серийното производство на ракетите "Сармат", които според Кремъл са "непобедими".

Ракетите "Сармат" са интерконтинентални балистични ракети с голям обсег, които се очаква скоро да започнат да постъпват на разположение на руските въоръжени сили.

"Първите ракети серийно производство, които в момента се произвеждат в този завод, в най-скоро време ще бъдат предоставени на въоръжените сили", се казва в изявлението, цитирано от АФП.

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че Русия извършва последните опити на ракетите "Сармат".

Ракетите носят името на номадски народ, обитавал в Античността територии, разположени в близост до Черно море.

Вчера Шойгу инспектира и авиозавода "В. П. Чкалов" в Новосибирск, като призова за ускоряване на производството на тактически бомбардировачи Су-34, които да подкрепят руската офанзива в Украйна.

"Тези самолети имат най-много работа, правят между четири и пет полета на ден", заяви Шойгу, цитиран в изявление на руската армия, при посещение в авиозавода. "Ето защо е необходимо да се ускори" тяхното производство, добави той.

Министърът "е инструктирал ръководството на завода да ускори производството и ремонтните работи" на Су-34, "с оглед на факта, че те са много търсени".

Авиокосмическият завод в Новосибирск отговаря за серийното производство, ремонта и модернизацията на бомбардировачите Су-34.

Русия извършва офанзива в Украйна вече повече от година и половина, като всеки ден подлага украинска територия на десетки бомбардировки. Кремъл преориентира цялата си политика и икономика към военната кампания, като увеличи бюджета си за военни разходи за 2024 г. на 10,8 трилиона рубли (106 млрд. евро), което е с 68% повече в сравнение с настоящата година.

Су-34 е двуместен фронтови бомбардировач, предназначен за нанасяне на ракетни и бомбени удари по наземни цели и поразяване на въздушни цели, припомня ТАСС.