Руският министър на отбраната Сергей Шойгу инспектира команден център на руските войски в зоната на бойните действия в Украйна, предадоха Ройтерс, Франс прес и ТАСС.

Шойгу изслуша доклад на военния командир генерал-лейтенант Андрей Мордвичев, на командири и офицери от командния център във връзка със ситуацията на фронта, с характера на действията на украинските сили и с изпълнението на бойните задачи от страна на руските въоръжени сили.

Министърът на отбраната обърна особено внимание на необходимостта от нанасяне на ефективни изпреварващи поражения на украинските сили при изтласкването им от позициите, които заемат. Тези мерки гарантират максимално съхраняване на живота и здравето на руските военнослужещи, се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

На 1 август руското министерство на отбрана съобщи, че началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Валерий Герасимов е инспектирал команден център на руските войски в Запорожка област. В рамките на инспекцията Герасимов изслуша доклад на генерал-полковник Александър Романчук за положението на фронта, за характера на действията на украинските сили и за начина, по който руските сили изпълняват бойните си задачи.

Русия вече е изстреляла най-малко 1961 нападателни дрона "Шахед" срещу Украйна, по-голямата част от които са били свалени, заяви вчера в традиционното си вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

Зеленски заяви, че тежките боеве не стихват, като руските сили правят всичко възможно, за да спрат украинските сили.

"Нападенията са много ожесточени. По направленията Купянск, Лиман, Бахмут, Авдеевка. По южните направления. Навсякъде е трудно, но каквото и да прави врагът, украинските сили са тези, които доминират. И аз съм благодарен за това на всички на фронтовата линия", заяви президентът на Украйна.

 

На този фон, Украйна и Съединените щати започнаха преговори за предоставяне на гаранции за сигурността на Киев. Началникът на кабинета на Зеленски съобщи, че правителството в Киев разглежда преговорите като междинен етап, в очакване на присъединяването му към военния съюз на Организацията на Северноатлантическия договор.

На срещата на върха във Вилнюс, лидерите на НАТО предложиха подкрепа на Украйна, но изключиха идеята за членство, докато не бъде решена кризата с войната с Русия