Канцлерът на Германия Олаф Шолц се срещна с китайския президент Си Цзинпин в Пекин в обстановка на растящото недоверие на Запада към авторитарния режим в Китай, предаде Франс прес.

"Хубаво е, че директно се срещаме в трудни моменти", каза в началото на разговора германският канцлер. Руската атака срещу Украйна носи проблеми за световния ред, който се основава на правила, подчерта той. Дискусиите с китайското ръководство също са важни, смята Шолц, например за борбата с климатичните промени, предизвикани от човека, и глада в света. Той посочи големите заеми на Китай за развиващите се страни и добави: "Трябва да гарантираме, че светът няма да пострада, защото дългът е много висок", цитира думите му ZDF.

Си Цзинпин заяви, че визитата на Шолц "засилва практическото сътрудничество" с Германия, съобщи държавната телевизия Си Си Ти Ви, цитирана от БТА. Като големи държави с влияние, Китай и Германия трябва да си сътрудничат още повече във "времена на промени и сътресения" в името на световния мир, добави китайският лидер, цитиран от Ройтерс. И двете страни трябва да спазват принципите на взаимно уважение и търсене на допирни точки и да оставят различията настрана. Обменът, ученето един от друг и сътрудничеството в полза и на двете страни трябва да се поддържат, обощават германските медии.

При тези обстоятелства връзките биха могли да се развият в безпристрастна и стабилна посока, както показват петте десетилетия от установяването на дипломатическите отношения между Германия и Китай, каза Си Дзинпин според репортаж на китайската държавна телевизия.

Международната обстановка е "сложна и променлива". Китай и Германия трябва да работят заедно като влиятелни държави и да дадат повече принос за мира и развитието "във времена на промяна и хаос", посочи ZDF.

От своя страна Олаф Шолц каза, че се стреми "да развива и занапред" икономическото сътрудничество с Китай въпреки "различните гледни точки". По думите му Германия счита Китай за важен бизнес и търговски партньор.

"Искаме също да обсъдим начина, по който можем да развием още повече сътрудничеството помежду си и по други теми - климатичните промени, продоволствената сигурност и задлъжнелите страни", отбеляза Шолц пред китайския лидер. 

Според кореспондента на ZDF Томас Райхарт, канцлерът Олаф Шолц е обсъдил както "политиката за сигурност", така и въпроси за "търговска и икономическа политика" в Китай. Това обаче беше "посещение според условията на Пекин", допълни той.

Шолц - първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията, разговаря тази сутрин със Си в сградата на китайския парламент в Пекин, а след това програмата му включва среща с китайския премиер Ли Къцян, уточни АФП.

Програмата на Олаф Шолц включва и среща с китайския премиер Ли Къцян

Снимка: БТА/АП

Строгата политика на "нулев COVID" накара втората икономическа сила в света да затвори границите си още преди близо три години. При посрещането на Шолц Си беше без маска, като двамата се въздържаха да се ръкуват и след това седнаха за разговори около две дълги маси, които отделяха двамата лидери на голямо разстояние един от друг, отбелязва ДПА.

Снимка: БТА/АП

Продължавайки поредицата от разговори в Китай на своята предшественичка, християндемократката Ангела Меркел (12 визити за 16 години на власт), социалдемократът Шолц води делегация от индустриалци, сред които са шефовете на "Фолксваген" и на химическия концерн БАСФ.

Все повече въпроси обаче буди зависимостта на първата европейска икономика от китайската автокрация, където германските фирми получават голяма част от приходите си.

"С посещението си в Китай канцлерът продължава една външна политика, водеща дотам, че най-близките ни партньори губят доверието си в Германия", заяви Норберт Рьотген, депутат от опозицията.

ZDF пише, цитирайки Ройтерс и ДПА, че Китай и Русия влязоха в тясно партньорство преди началото на атаката срещу Украйна. Според източниците Пекин упражнява значително влияние върху решенията на руския президент Владимир Путин.

Засега Китай не се е включила в обсъждането на Русия заради нападението в Украйна, но според западни правителствени кръгове изглежда Китай няма да избегне санкциите на ЕС и САЩ срещу Русия, предаде ZDF.

Снимка: БТА/АП

Критика на посещението

В навечерието на посещението на Шолц в Пекин имаше критики за пътуването му и в управляващата коалиция на Социалдемократите, Зелените и Свободните демократи. В западните страни също имаше общ дебат дали след опита с Русия няма да стане твърде силно обвързването с друга авторитарна държава.

Тази еднодневна визита точно след преизбирането на Си за ръководител на Китайската комунистическа партия и на страната се посреща критично не само в Германия, но и във Франция, Брюксел и Вашингтон.

През последните няколко дни китайски дисиденти също критикуваха пътуването и в писмо до Шолц призоваха дори то да бъде отменено.

От друга страна Ай Вейвей, най-известният китайски съвременен художник, подкрепя Шолц. "Това поне не е лоша идея", каза той. "В днешния свят е неуместно да се прекъсват отношения за постигане на политически цели. Това никога не проработи. Не мисля, че посещението му в Пекин е неприемливо. Зависи от отношението на Шолц в Пекин", смята Ай Вейвей.

Германия иска справедливи икономически отношения с Китай

Преди срещата днес с китайския си колега Ли Къцян германският канцлер Олаф Шолц заяви, че Германия не е за разделяне на стратегическите интереси на Европа от тези на САЩ, що се отнася до икономическите отношения с Китай. "Но за нас е ясно, че това е свързано със справедливи икономически отношения, с реципрочност, с въпроса за реципрочно отваряне в сферата на инвестициите", каза Шолц.

Германският канцлер посочи пред журналисти, че е поискал от китайския президент Си Цзинпин да упражни "влиянието си" върху Русия, за да спре тя своята "агресивна война" срещу Украйна.

Китай твърди, че в случая с Украйна заема неутрална позиция, но Западът вижда в нея мълчалива подкрепа на Кремъл.

"Китай и Германия трябва да се уважават взаимно" и "съвместно да дават отпор на намесите" в двустранните им отношения, заяви Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

"Надяваме се Германия да продължи позитивната си политика спрямо Китай в името на взаимната полза и на резултати, изгодни и за двете страни", добави той.

Шолц призова от Пекин руския президент Владимир Путин "да не отказва" да продължи споразумението за износ на украинско зърно, изтичащо на 19 ноември, предаде БТА. "Приканвам руския президент да не отказва да продължи зърненото споразумение, изтичащо след няколко дни. Гладът не бива да се превърне в още едно оръжие", каза той.

Шолц също така предупреди Китай да се въздържа от военна интервенция срещу Тайван.

Германия ще продължи да се придържа към политиката за един Китай, според която всякакви промени в статуквото могат да стават само "по мирен начин и по взаимно съгласие", стана ясно от думите на канцлера.

Пекин нееднократно е заплашвал, че може да нахлуе в демократично управляваната островна република, ако тайванците се съпротивляват на мирното "обединение". Комунистическото ръководство на Китай разглежда острова като част от територията на Китай.

Олаф Шолц засегна и въпроса за отношението към мюсюлманското малцинство в северозападната китайска област Синцзян и се противопостави на позицията на Пекин, че говоренето по темата представлява "намеса във вътрешните работи" на Китай.