Китай е готов да задълбочи отношенията си с Русия на всички нива и опити да бъде блокиран напредъкът на двете страни никога няма да успеят, каза китайският външен министър Ван И, цитиран от Ройтерс.

Ван И е заявил в телефонен разговор със своя руски колега Сергей Лавров, че Китай и Русия имат легитимно право да реализират своя напредък и възраждане, се казва в съобщение, публикувано от китайското министерство на външните работи. "Китайската страна възнамерява да задълбочи контактите си с Русия на всички нива, да насърчава непрекъснатото развитие на китайско-руските отношения и сътрудничеството във всички области, за да донесе още по-големи ползи за двете страни и народи и да осигури стабилност в един нестабилен свят", цитира ведомството думите на китайския министър.

По време на телефонния разговор двамата министри са обсъдили графика на предстоящите контакти на високо равнище, се посочва в изявление на руското външно министерство, цитирано от ТАСС. Лавров и Ван са се споразумели и да засилят координацията по въпросите от дневния ред на Съвета за сигурност на ООН и на Азиатско-тихоокеанския регион. "Министрите обмениха мнения относно предстоящата среща на върха на Г-20 и други международни събития, планирани до края на годината", каза ведомството.

Лавров също така е информирал китайския си колега за хода на специалната военна операция и е благодарил на китайската страна, че подкрепя руската позиция по отношение на Украйна, както и че полага усилия за предотвратяване на провокации с използване на компоненти на оръжия за масово унищожение, съобщи БТА.

Само няколко седмици преди началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари китайският президент Си Цзинпин направи съвместно изявление с руския президент Владимир Путин, в което нарече приятелството между тях "безгранично". Путин съвсем скоро отново затвърди връзките между двете страни в поздравителната си телеграма до Си по повод безпрецедентния му трети мандат като ръководител на Китайската комунистическа партия.

Китай и Русия все по-често съгласуват външните си политики в опозиция на ръководения от САЩ западен световен ред. На фона на неуспехите на Русия в нейната военна кампания обаче, Пекин заема все по-доминираща роля в отношенията, въпреки че в момента Китай се опитва да се справи с отслабването на своята икономика.