Китай е склонен да си сътрудничи със САЩ за намирането на пътища на разбирателство в името на взаимната изгода, заяви днес китайският президент Си Цзинпин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В качеството си на световни сили Китай и Съединените щати трябва да укрепят двустранната комуникация и сътрудничество, за да гарантират стабилност в света, каза вчера Си в рамките на събитие, организирано от неправителствената организация Национален комитет по американско-китайските отношения.

Между двете държави има противоречия във връзка с политиката на Китай по отношение на Тайван, с отношенията на Китай и Русия, а в последно време и с опитите на САЩ да пречат на компаниите си за полупроводници да продават технологии на китайски компании.

Скорошните посещения на американски конгресмени в Тайван разгневиха Пекин. Китай заяви, че Съединените щати изпращат "опасни сигнали" на самоуправляващия се остров, който Китайската народна република (КНР) възприема като своя територия.

Си, който бе преизбран за трети мандат начело на Китайската комунистическа партия и на КНР, заяви, че има чуждестранна намеса в Тайван и че Пекин няма да се откаже от правото си да използва сила при решаването на тайванския въпрос.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че страната му не иска конфликт с Китай, припомня Ройтерс.