Вчерашният взрив в такси пред болница в Ливърпул, при който загина един човек, е терористичен акт, но мотивите остават неизвестни, съобщи британската полиция заяви днес.

Ръс Джаксън, ръководител на полицейските структури за борба с тероризма в Северозападна Англия, каза, че в случая става дума за експлозия на самоделно взривно устройство. По думите му "продължават следствените действия за изясняване на начина на направата на взривното устройство, мотива за случилото се, както и дали има и други замесени".

Пътникът в таксито е загинал при взрива, а шофьорът е ранен. Трима души -  двайсетгодишни,  са арестувани по Закона за борба с тероризма.

Взривното устройство е внесено в таксиметровия автомобил от пътника, съобщи полицията, цитирана от Ройтерс.

Тя отбеляза, че самоличността му й е известна, но не може да я разкрие.

"Макар и мотивът да е неизвестен, предвид всички обстоятелства, случаят е обявен за терористичен инцидент и полицейските структури за борба с тероризма продължават разследването", каза Джаксън.

А шофьорът на взривеното такси беше обявен за "герой". Той е успял да спаси потенциални жертви от взрива пред болницата в Ливърпул, предаде Франс прес.

Експлозията стана вчера сутринта, в момент, когато Обединеното кралство почиташе жертвите във войните по време на "Неделята на възпоминанието". Взривът отекна непосредствено преди 11 ч., когато нацията запази минута мълчание - на неколкостотин метра от катедралата на Ливърпул, където стотици войници, ветерани и обществени фигури се бяха събрали, за да отдадат почит. Таблоиди и кметът на Ливърпул нарекоха шофьора на таксито "герой". Премиерът Борис Джонсън също го похвали посочвайки, че той е действал с "невероятно присъствие на дух и смелост".

Според в. "Дейли мейл" пътникът се сторил подозрителен на шофьра, поради което го заключил в колата, преди да избяга.

Мъжът, останал в таксито, е носел взривно устройство и той е единственият загинал при експлозията. Шофьорът беше настанен в болница с наранявания и изгаряния, но вече е изписан за домашно лечение.

"Водачът на таксито, в героичните си усилия, успя да предотврати нещо, което можеше да се превърне в ужасяващо бедствие в болницата", заяви днес кметицата на Ливърпул Джоан Андерсън по Би Би Си, потвърждавайки, че той е заключил вратите на превозното средство.

Това ни напомня, че заплахата от тероризма не е изчезнала, каза председателят на Консервативната партия Оливър Даудън по телевизия Скай нюз.

Видеото показва, че експлозията пред болницата е станала почти веднага след като колата е спряла на метри от входа - като таксиметровият шофьор успява да избяга от превозното средство, преди пожарът да се засили.

В рамките на разследването са разпитани трима мъже - на 29, 26 и 21 години. Те са били арестувани в ливърпулския квартал Кенсингтън по закона за борба с тероризма.

Разследването се води от антитерористичната полиция в Северозападна Англия, съвместно с разузнавателната служба МИ-5.