Китай, където новият коронавирус бе засечен първо преди близо две години, до голяма степен успя да овладее неговото разпространение на своя територия чрез строги ограничителни мерки, масово тестване и ваксиниране.

От началото на пандемията в страната с население от около 1,4 милиарда души са регистрирани само малко повече от 98 хиляди симптомни случая на коронавирус. 4636 от заразените са починали. Смъртните случаи през последната година и половина обаче са само 3, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Въпреки това в момента страната се бори с най-голямото си огнище на варианта Делта на новия коронавирус - в североизточния град Далян, където броят на новозаразените са увеличава по-бързо от където и да било другаде страната равнище.

Вчера в Китай са били регистрирани 32 нови случая на местно предаване на вируса. 25 от тях са в Далян.

От 17 октомври досега в Китай били регистрирани 1308 нови случая на местно предаване на варианта Делта. За сравнение, за цялото лято тези случаи са 1280.

Близо 1500 студенти от университета в град Чжуанхъ, административно подчинен на Далян, са поставени от вчера под наблюдение в общежития и хотели. Те се обучават дистанционно, а в стаите им се доставя храна.

Властите в съседни градове, сред които Дандун, Аншан и Шънян, поставят хората, пристигащи от Далян, под 14-дневна карантина.