Луксозният хотел на Доналд Тръмп, разположен близо до Белия дом, който привличаше лобисти и дипломати, търсещи благосклонността на бившия държавен глава, се придобива от инвестиционна група от Маями. Това съобщават медии, цитиращи информирани източници, предаде Асошиейтед прес.

Си Джи Ай мърчант груп (CGI Merchant Group) се е съгласила да плати 375 млн. долара за хотела с 263 стаи и планира да го пребрандира като Уолдорф Астория (Waldorf Astoria), пишат "Уолстрийт джърнъл" и "Ню Йорк таймс".

Тръмп организейшън (Trump Organization) и инвестиционната група не отговориха на многобройните запитвания за коментар, отбелязва АП.

Според източниците се очаква сделката да приключи в началото на идната година, след което хотелът ще бъде управляван от веригата Уолдорф Астория, която е част от Хилтън уърлдуайд холдингс (Hilton Worldwide Holdings).

Хотелът носи големи загуби на семейство Тръмп, откакто фамилията спечели правата за преобразуване на федерална сграда, наречена "Старата пощенска служба" по договор за наем, който със съответните продължения, може да продължи за период от 100 години.

Тръмп организейшън вложи 200 млн. долара в превръщането на сградата в луксозен хотел, който отвори врати в края на 2016 година - малко преди Тръмп да стане президент. След това хотелът продължил да е на червено с над 70 млн. долара загуба за четири години, според одитни доклади,получени от комисия на Конгреса, разследваща случаите на конфликт на интереси на Тръмп при бизнес дейността му.

Експерти по етика призоваваха Тръмп да продаде хотела и други свои бизнес начинания, преди да встъпи в длъжност. Бившият държавен глава обаче отказа и хотелът скоро се превърна в магнит за влиятелни личности, лобисти и дипломати.

Семейство Тръмп първоначално се надяваше да получи 500 млн. долара, когато продажбата бе обявена за първи път на пазара през есента на 2019 годината. След това офертата бе оттеглена, а после - отново обявена тази година.