Шестте души, които са в неизвестност, откакто мост в Балтимор рухна, след като товарен кораб се блъсна в него, са смятани за мъртви. Това съобщи Бреговата охрана на САЩ и добави, че издирването на оцелели е спряно, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Имайки предвид колко дълго продължава спасителната операция и температурата на водата, "не смятаме, че ще намерим който и да било от тези хора жив", заяви контраадмирал Шанън Гилрет.

Заради ниската температура на водата и подводните течения бяха спрени акциите на водолазите. Издирването продължи само над вода с помощта на плавателни съдове. По-късно обаче бе обявено, че се очаква водолази от спасителни екипи да се гмурнат отново днес във водите на река Патапско в района на пристанището.

Най-малко двама души бяха извадени вчера от водата. Претърсване със сонар е установило, че има автомобили на дълбочина от около 15 метра. Вчера температурата на водата е била около 8 градуса по Целзий.

Снимка: БТА/АР

По време на катастрофата на моста е имало работници, които са ремонтирали пътното платно. Не е ясно обаче колко точно са били те. Бреговата охрана съобщи, че знае за шестима изчезнали.

Снимка: БТА/АР

Стоманеният мост "Франсис Скот Кий" над река Патапско, в който вчера се блъсна товарният кораб и който в резултат на това рухна, е открит е през 1977 г. след 5 години строителство и е дължина 2,6 километра. Годишно по него минават 11,3 милиона превозни средства, посочва управлението за транспорт на щата Мериленд.

Снимка: БТА/АР

Мостът ги отвежда на междущатска магистрала 695, която заобикаля Балтимор. Под него минават кораби от и за пристанището в Балтимор.

Снимка: БТА/АР

Екипажът на плавателния съд е подал сигнал за бедствие секунди преди той да се удари в моста в Балтимор, което позволило на властите да ограничат автомобилния трафик по моста, заяви губернаторът на щата Мериленд. 

Снимка: БТА/АР

По думите на Уес Мур контейнеровозът е имал проблем с електрическото захранване, предаде Франс прес.

Американският в. "Вашингтон пост" отбелязва, че инцидентът е "парализирал Вашингтон, както и Ню Йорк, с блокирането на движението по една от най-натоварените пътни артерии в САЩ, включително и по магистралата "Белтуей", опасваща столицата. Самият мост е част от междущатската магистрала 695.

Британският в. "Индипендънт" на свой ред пише за "шока, в който са изпаднали местните власти", тъй като "никой не е допускал, че този мост някога би рухнал".

"Кой ще плати за това?" е въпросът в много аспекти, който задава във водещо заглавие друго британско издание "Файненшъл таймс".

Пред трети британски вестник - "Гардиън", представител на строителна компания казва, че случилото се "е било напълно непредвидено", като се имат предвид мерките за безопасност.