Контейнеровоз се удари в голям мост в град Балтимор в американския щат Мериленд рано днес, в резултат на което мостът се срути в реката. Според властите се издирват най-малко шест души. Двама мъже бяха извадени от водата.

Екипажът на товарния кораб подал сигнал за бедствие секунди преди той да се удари в моста в Балтимор, което позволило на властите да ограничат автомобилния трафик по него, заяви губернаторът на щата Мериленд, цитиран от Асошиейтед прес.

Заради инцидента беше обявено извънредно положение от губернатора на Мериленд. Засега полицията казва, че няма индикация да става дума за терористичен акт. На мястото на инцидента обаче са пристигнали и агенти на ФБР. Президентът на САЩ Джо Байдън е държан в течение на ситуацията.

Асошиейтед прес отбелязва, че от 1960 г. до 2015 г. в света е имало 35 големи срутвания на мостове вследствие на сблъсък с кораби или баржи, при които са загинали общо 342 души, като се позовава на доклад от 2018 г. на Световната асоциация за инфраструктура на водния транспорт. Осемнадесет от тези инциденти са станали в САЩ, предаде БТА.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Списък на заслужаващите отбелязване катастрофи, при които кораби или баржи се удрят в мостове в САЩ:

20 март 2009 г: Кораб, тласкащ осем баржи, се блъска в моста "Поп'с Фери" в Билокси, Мисисипи, в резултат на което 45-метрова част от моста рухва в залива.

20 март 2009 г. - рухването на моста "Поп'с Фери" в Билокси, Мисисипи

Снимка: АР/БТА

15 септември 2001 г.: Влекач и баржа се удрят в моста "Кралица Изабела" в Порт Изабел, Тексас, в резултат на което средната част на моста се срутва от височина 25 метра в залива под нея.

Осем души загиват, след като колите им пропадат в бездната под моста.

Влекач и баржа се удрят в моста "Кралица Изабела" в Порт Изабел, Тексас, в резултат на което средната част на моста се срутва от височина 25 метра в залива под нея.

Снимка: АР/БТА

22 септември 1993 г.: Баржи, тласкани от влекач при гъста мъгла, се удрят и предизвикват разместване на железопътния мост "Биг Баю Канът" край Мобайл, Алабама. Минути по-късно влак на "Амтрак" с 220 души на борда достига изместения мост и дерайлира, при което загиват 47 души, а ранените са 103 души.

28 май 1993 г.: Влекачът "Крис", тласкащ празната бункерна баржа, се удря в опорно стъпало на моста "Съдия Уилям Сийбър" в Ню Орлиънс. Мостът се срутват върху баржата. Два автомобила, превозващи трима души, падат заедно с четирилентовата мостова настилка. Един човек загива, а двама са тежко ранени.

14 април 1998 г.: Влекачът "Ан Холи", пътуващ през пристанището на Сейнт Луис, се забива в моста "Едс". Осем баржи се откъсват. Три от тях се удрят в постоянно закотвен кораб-казино под моста. Петдесет души са леко ранени при инцидента.

9 май 1980 г.: 185-метровият товарен кораб "Съмит венчър" се движи по тесен, криволичещ канал на залива Тампа във Флорида, когато внезапен силен порив на вятъра изважда от строя радара на кораба. Той се врязва и буквално прерязва една от опорите на моста "Съншайн скайуей" по време на сутрешния час пик и в рухва 426-метров участък от шосето. Седем превозни средства, включително автобус с 26 души, падат от 45 м. височина във водата. Тридесет и пет души загиват.

При силна буря 185-метровият товарен кораб "Съмит венчър" прерязва една от опорите на моста "Съншайн скайуей"

Снимка: АР/БТА

Какво се знае моста "Франсис Скот Кий" и товарния кораб "Дал"?

Мостът "Франсис Скот Кий" е с четири платна, със стоманена конструкция, открит е през 1977 г. след 5 години строителство и е дължина 2,6 километра. Прехвърля река Патапско.

Името си мостът дължи на Франсис Скот Кий, който е написал химна на САЩ през 1814 г., припомня Ройтерс. Стойността на моста е около 100 милиона долара. Годишно по него минават 11,3 милиона превозни средства, посочва управлението за транспорт на щата Мериленд. Мостът ги отвежда на междущатска магистрала 695, която заобикаля Балтимор.

Под него минават кораби от и за пристанището в Балтимор. Заради рухването на моста сега кораби не могат да напускат пристанището в Балтимор, казват източници от корабоплаването и застраховането на морския транспорт. Над 40 кораба остават в пристанището, в това число яхти, круизни и товарни кораби. Най-малко 30 други кораба са заявили, че крайната им дестинация е пристанището в Балтимор, което ще усложни ситуацията.

Корабът "Дали", блъснал с в моста, е контейнеровоз. Той плава под сингапурски флаг. Компанията му собственик е регистрирана в Сингапур и се казва "Грейс оушън", а компанията оператор е "Синерджи марин груп". Корабът е 289 метра дълъг. Построен е в корабостроителницата на южнокорейския холдинг "Хюндай" през 2015 г. Височината на кораба е 24,8.

Корабът е потеглил от пристанището в Балтимор днес в 1 ч. сутринта. Трябвало да плава почти месец до Коломбо в Шри Ланка.

Датската компания "Мерск" потвърди днес, че корабът е транспортирал стоки за негови клиенти. Компанията "Синержи марин груп" каза, че в момента на удара в стълба на моста корабът е бил направляван от двама морски пилоти. Нито един от 22-те членове на екипажа, нито двамата морски пилоти са пострадали.

Преди това "Дали" е преминал през Панамския канал на 13 март, преди да мине и през пристанищата на Ню Йорк, Норфолк и накрая в Балтимор.

Това не е първи инцидент с "Дали". Малко след като той влиза в експлоатация през 2016 г., той се блъска в един от кейовете на пристанището в Антверпен в Белгия. Корабът е застрахован от британската компания "Британия", припомня Франс прес.

Тази нощ корабът е "загубил тяга", докато излизал от пристанището на Балтимор и екипажът му е уведомил представители на властите в американския щат Мериленд, че съдът е извън контрол, съобщи телевизия Ей Би Си, като се позова на некласифициран доклад на разузнаването на САЩ, предаде Ройтерс.

"Екипажът на кораба е уведомил министерството на транспорта на Мериленд, че е загубил контрол и е възможно да се блъсне в моста", се казва в оценката на американската Агенция за киберсигурността и инфраструктурата. "Съдът е ударил моста, което причинило неговото пълно срутване", пише още в текста.

Пристанището на Балтимор, което е в района на моста, е най-дълбокото пристанище в залива Чесапийк в щата Мериленд. То е най-натовареното пристанище в САЩ за превоз на автомобили, като там са били обработени над 750 000 превозни средства през 2023 г., според официални данни. Пристанището е и най-голямо в САЩ по обем за обработка на пратки от селскостопански и строителни машини, както и селскостопански продукти. То е и круизен терминал на някои круизни оператори, като "Норуиджън", "Карнивал" и "Роял Карибиън", като оттам техни кораби потеглят за Карибите, Канада и други атлантически пристанища.