Дългото 2,5 км мостово съоръжение "Франсис Скот Кий" (Francis Scott Key Bridge) в американския град Балтимор, щата Мериленд, рухна във водата, след като огромен контейнеровоз се блъсна в колона на съоръжението.

Според видеозапис, качен в социалната мрежа "Екс", към 01:30 ч. (07:30 ч. българско време) тази нощ местно време корабът се е ударил в моста, след което на борда му е възникнал пожар и е потънал.

Около 20 души са паднали във водата след срутването, заяви пожарната служба, цитирана от Асошиейтед прес.

"Знаем, че до 20 души са понастоящем в река Патапско, както и няколко автомобила", каза ръководителят на пресцентъра на пожарната служба на Балтимор Кевин Картрайт пред телевизия Си Ен Ен, предаде БТА.

В ход е мащабна спасителна операция.

По думите на кмета службите са получили обаждания на телефон 911 около 01:30 ч., като им е било съобщено, че кораб, който е отплавал от Балтимор, се е ударил в една от колоните на моста, след което тя е рухнала. Няколко автомобила са се движели на моста в момента на рухването.

"Нашият приоритет сега е спасяването на тези хора", каза Картрайт, имайки предвид падналите във водата. Той каза още, че е твърде рано да се каже колко хора са засегнати от рухването на моста.

"Ситуацията е тежка", изтъкна Картрайт.

Потъналия товарен кораб е собственост на компания "Синерджи марин груп", предаде Ройтерс.

"Все още не знаем точната причина за инцидента, казаха от компанията, като уточниха, че всички членове на екипажа на кораба са невредими.

"И двете платна на Междущатска магистрала 695 в участъка на моста са затворени за движение. Трафикът се пренасочва", съобщиха транспортните власти в Мериленд.

Мостът "Франсис Скот Кий" с 4 ленти се простира над река Патапско и служи като най-външното пресичане на пристанището на Балтимор и съществена връзка с Междущатска магистрала-695 или Околовръстния път на Балтимор.

Съоръжението е открито през 1977 г. и носи името на създателя на националния химн на САЩ "Знаме, обсипано със звезди". Смята се, че Франсис Скот Кий е седял близо до мястото на моста, докато е бил свидетел на бомбардировката на Форт Макхенри през 1814 г., което го вдъхновява да напише химна.