Изявлението на президента Доналд Тръмп, че ще отвърне "с огън и ярост", ако Северна Корея продължи да заплашва САЩ, сварило неподготвени сътрудниците му в областта на външната политика и отбраната, казаха двама пожелали анонимност източници от администрацията на САЩ, цитирани от Ройтерс и БТА.

"Изказването на президента Тръмп е било непланирано и спонтанно", каза единият източник. Този коментар е "типично Тръмпов", добави другият представител на администрацията.

Американски официални лица и анализатори препоръчаха да не се навлиза във война на думи с КНДР, която след изказването на Тръмп заяви, че обмисля стратегия за ракетен удар по тихоокеанския остров Гуам, на който САЩ имат стратегическа военна база.

Други двама пожелали анонимност представители на администрацията казаха, че заплахата на президента за "огън и ярост, каквито светът досега не е виждал", с нищо не помага и може да предизвика нежелана реакция от лидера на Северна Корея.

Има опасност това изказване също така да настрои отрицателно американските съюзници Япония и Южна Корея, както и опонентите Китай и Русия.

Вашингтон очаква от тези държави да помагат за оказване на натиск върху лидера на КНДР Ким Чен-ун да се откаже от придобиване на ядрен арсенал, който би достигнал континенталната част на САЩ.

Тръмп сякаш посмекчи коментарите си, като изрази надежда, че никога няма да се наложи да се използва ядреният арсенал на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън се постара да омаловажи изказването, като заяви, че Тръмп просто се опитвал да изпрати твърдо послание на език, който севернокорейският лидер би разбрал, тъй като Ким Чен-ун "изглежда не разбира дипломатическия език".

Няма непосредствена заплаха от Северна Корея и американците могат "да спят спокойно", увери Тилърсън.

Затова пък министърът на отбраната Джим Матис заяви в едно от най-острите си изказвания за Северна Корея, че Пхенян трябва да прекрати всякакви действия, които "биха довели до края на режима и унищожението на народа му".

Той добави, че Северна Корея ще загуби всяка надпревара във въоръжаването или конфликт, които задейства.