Анкетна комисия в бразилския Сенат, разследваща действията на правителството при пандемията от Covid-19, препоръча на президента Жаир Болсонаро да бъдат повдигнати обвинения за девет престъпления, включително престъпление срещу човечеството, предадоха световните агенции и БТА.

След шестмесечно разследване и десетки разпити на свидетели комисията прие доклада, в който отправя препоръката. Сенаторите от комисията обвиниха правителството, че "умишлено е изложило бразилците на масова зараза".

Седем от 11-те сенатори в комисията, одобриха снощи текста от близо 1200 страници, в който се настоява Балсонаро да бъде подведен под отговорност за престъпление срещу човечеството, за недобросъвестно изпълнение на служебните задължения, за шарлатанство и подтикване към престъпление, посочва Франс прес.

След гласуването сенаторите запазиха минута мълчание в памет на починалите от Covid-19 над 606 000 бразилци.

Документът препоръчва да се повдигнат обвинения на още около 80 души, сред които няколко министри, бивши министри, компании, както и тримата по-големи синове на президента, които също са в политиката.

Комисията няма правомощия да стигне по-далеч, така че нейният доклад ще бъде предаден на прокуратурата. Председателят на анкетната комисия Омар Азиз каза, че още днес ще връчи доклада на главния прокурор, посочва Асошиейтед прес.

Специалисти смятат, че е малко вероятно Болсонаро да бъде подведен под отговорност, тъй като главният прокурор Аугусто Арас е съюзник на президента.

За престъпление срещу човечеството обаче бразилският президент може да бъде съден от Международния наказателен съд в Хага.

Болсонаро, който е противник на ваксините и на зелените пропуски и чийто рейтинг е в най-ниската си точка, заяви миналата седмица, че не носи никаква вина. "Знаем, че правехме каквото трябва още от самото начало", заяви той.

Обвиненията срещу Болсонаро имат предимно символичен характер, тъй като той се ползва с подкрепата на парламента. Според анкетната комисия обаче престъпленията са преднамерени, тъй като правителството умишлено не е взело необходимите мерки срещу коронавируса, надявайки се населението да постигне групов имунитет - стратегия, която тя определя като много рискована.

Сенатската комисия критикува също целенасоченото забавяне в покупката на ваксини, тъй като правителството предпочело да насърчи неефикасни средства за лечение (като хидроксихлорокина) "с трагични последици" за населението.