Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро за пореден път омаловажи пандемията от COVID-19, убила над 162 000 души в страната, като заяви, че Бразилия трябва да престане "да бъде страна на педерасти", предаде Франс прес, цитирана от БТА. Заразените в страната по официални данни са повече от 5,6 милиона, число, което реално е по-голямо, според експерти.

"Днес няма нищо друго освен пандемията. Трябва да сложим край на това. Съжалявам за мъртвите, съжалявам за тях. Всички ще умрем един ден, всички тук ще умрат. Няма смисъл да бягаме от това, да бягаме от реалността. Трябва да престанем да сме страна на педерасти. Трябва да се сражаваме с вдигната глава, да се борим", заяви крайнодесният президент в реч за туризма в двореца Планалто, където се помещава федералното правителство.

Преди това Болсонаро приветства като "победа" преустановяването в Бразилия на клинични тестове от трета фаза на ваксина срещу COVID-19 - Коронавак на китайската лаборатория Синовак.

"Смърт, инвалидност, аномалии, това е ваксината, която Дория искаше да задължи всички жители на Сао Пауло да получат", написа вчера президентът във Фейсбук, визирайки губернатора на щата Сао Пауло и негов политически противник Жоао Дориа.

"Още една победа за Болсонаро", написа във Фейсбук държавният глава, в отговор на потребител, който го попита дали правителството ще се съгласи да придобие или да произведе въпросната ваксина на местно равнище, ако ефективността й бъде доказана.

Болсонаро, който още не е поздравил Джо Байдън за изборната му победа, предупреди вчера избрания за президент на САЩ, че Бразилия няма намерение да се поддаде на натиск за Амазония, предаде АФП.

"Преди известно време видяхме страхотен кандидат за държавен глава да казва, че ако не сложа край на пожарите в Амазония, той ще наложи търговски бариери на Бразилия", каза Болсонаро, без да назовава Байдън по име.

През октомври Болсонаро нарече "пагубни" думите на Байдън, който заплаши Бразилия със "значими икономически последици", ако обезлесяването в Амазония продължи. Според Болсонаро, изказването на Байдън заплашва "сърдечните отношения" между Бразилия и Вашингтон.

След загубата на Доналд Тръмп, който също като него е скептичен към климатичните промени и на когото се възхищава безкрайно, Болсонаро загуби най-големия си съюзник, посочва АФП.

Встъпването в длъжност на Байдън вещае трусове в двустранните отношения, особено в областта на климата и околната среда, смятат анализатори.