Бразилският президент Жаир Болсонаро съобщи днес в телевизионно интервю, че е дал положителна проба за коронавирус, но е добре, въпреки че има висока температура, предаде Ройтерс.

Десният популист Болсонаро, който омаловажаваше силата на вируса и го беше нарекъл "малко грипче", си е направил тест вчера, след като проявил симптоми.

В интервюто, излъчено по държавната телевизия Те Ве Бразил (TV Brasil) 65-годишният Болсонаро разказа, че се почувствал зле в неделя и започнал да приема хидроксихлорокин - лекарство против малария с недоказана ефективност срещу Ковид-19.

"Имах 38 градуса температура, но белите ми дробове бяха чисти. Лекарите ми дадоха хидроксихлорокин и азитромицин (антибиотик) и след това се почувствах по-добре. Съвсем добре съм", добави Болсонаро и уточни, че ще работи колкото се може повече дистанционно, предаде Франс прес.

В понеделник вечерта президентът съобщи, че си е направил рентгенова снимка на гръдния кош във военна болница.

Бразилия е на второ място в света по брой на заразените с коронавирус, след САЩ. Най-голямата държава в Латинска Америка е регистрирала над 1,6 милиона потвърдени случаи и 65 000 починали от Ковид-19, отбелязва Ройтерс.

Болсонаро многократно се е противил на местните указания за носене на маска на обществени места, дори след като в края на юни съдия му нареди да го прави.

Президентът протестираше енергично и срещу правилата за социална дистанция, препоръчвани от Световната здравна организация.

"Като се има предвид миналото ми на спортист, ако бях се заразил с вируса, нямаше да се притеснявам. Не бих почувствал нищо. В най-лошия случай щеше да е като малко грипче, като малка настинка", каза в края на март Болсонаро в телевизионно интервю, когато омаловажаваше сериозността на коронавируса, припомня АФП.

През изминалите почивни дни Болсонаро присъства на няколко публични прояви и беше в близък контакт с американския посланик Тод Чапман по време на празненствата за националния празник на САЩ 4 юли. На излъчени кадри се вижда, че нито един от тях не е с маска, съобщи Ройтерс.

Посолството на САЩ в Бразилия съобщи вчера в Туитър, че на 4 юли посланик Чапман е обядвал с Болсонаро, петима министри и със сина на президента - конгресмена Едуардо Болсонаро.

Посланик Чапман нямал симптоми, но щял да си направи тест и да вземе предпазни мерки, съобщи посолството.

През март, седмица след срещата на бразилския президент с американския му колега Доналд Тръмп, се появи информация, че първият е заразен с коронавируса, но по-късно това беше отречено официално.