САЩ въвеждат санкции срещу лидера на руската република Чечения Рамзан Кадиров, когото Вашингтон смята за причастен към нарушения на правата на човека, съобщи американският държавен секретар Майк Помпейо в изявление, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

"Държавният департамент днес въвежда санкции срещу Рамзан Кадиров лидер на Чеченската република в Руската федерация", се казва в документа. "Санкциите се въвеждат заради причастност на Кадиров към сериозни нарушения на правата на човека в Чечения", посочва държавният департамент.

Рамзан Кадиров няма повече да бъде допускан на територията на САЩ, съобщава Франс прес. Чеченският лидер е отговорен за нарушения на човешките права "от повече от 10 години, включително изтезания и извънсъдебни екзекуции", се казва още в изявлението на Държавния департамент.

Забраната за издаване на визи ще засегне и съпругата му Медни, както и двете им дъщери Айшат и Карина, уточни американското дипломатическо ведомство. САЩ "насърчават" други страни да вземат аналогични мерки, се казва още в изявлението.

Вашингтон вече наложи забрана за издаване на виза на премиера на Чеченската република Муслим Хучиев, припомня АФП.

В изявлението си Помпейо изразява загриженост, че Кадиров - близък съюзник на руския президент Владимир Путин - използва епидемията от новия коронавирус като претекст, за да ограничи още повече човешките права на населението на републиката.

43-годишният Кадиров управлява с желязна ръка руската кавказка република с предимно мюсюлманско и консервативно население. Чечения беше опустошена от два сепаратистки конфликта през 90-те години на миналия век.

През 2004 г. бащата на сегашния чеченски лидер беше убит при бомбен атентат. Той организира борбата срещу сепаратистите и джихадистите, но според защитниците на човешките права, цената за това са безброй злоупотреби и извънсъдебни екзекуции. Няколко чеченски дисиденти бяха убити в Европа през последните месеци.

В отговор на изявлението на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео за въвеждането на нови санкции Рамзан Кадиров заяви, че "приема битката" и публикува снимка, на която позира с огнестрелно оръжие.

"Помпео, приемаме битката! Ще бъде по-интересно по-нататък!", написа Кадиров в Telegram.

Кадиров прикрепи към публикацията и снимка от стая с оръжия, където държи две леки картечници.

https://telegram.org/js/telegram-widget.js?9

"Ще бъде трудно да вземем реципрочни мерки, но ще помислим" как Русия да отвърне на санкциите, наложени на Кадиров, заяви пред руски медии говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.