Ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани е част от стратегия за възпиране на предизвикателствата, поставяни от противници на САЩ, която се прилага и към Китай и Русия, заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Ройтерс и БТА.

В речта си в Института Хувър на калифорнийския университет Станфорд вчера Помпейо не спомена предишните твърдения на Вашингтон, че Солеймани е бил ликвидиран поради планирани нападения срещу американски цели. Вместо това изказването се фокусира върху плановете на администрацията на президента Доналд Тръмп за "истинско възпиране" на Иран. Помпейо подчерта, че ликвидирането на влиятелния ирански военен е било част от по-широка стратегия на САЩ.

За да има реално възпиране, "врагът ви трябва да разбере не само, че можете да го накарате да плати висока цена, а и че всъщност сте готови да направите това", заяви държавният секретар. Той добави, че сключеното през 2015 г. ядрено споразумение е дало смелост на Иран.

В момента САЩ имат най-добрата в историята си позиция на силата спрямо Иран, заяви Помпейо.

"Значението на възпирането не се ограничава до Иран", подчерта той. "Във всички случаи трябва да възпираме противниците си, за да защитим свободата. Това е смисълът на работата на президента Тръмп да направи нашата армия по-силна от всякога", добави първият дипломат на САЩ.

Бившият държавен секретар Кондолийза Райс и настоящият Майк Помпейо по време на изслушването и речта в университета Станфорд

Снимка: AP/БТА

Той даде за пример подновяването на военната помощ за Украйна срещу подкрепяните от Русия сепаратисти, изтеглянето от споразумение за контрол на въоръженията и изпитаният на нова американска ракета със среден обсег. Увеличаването на военноморските учения на САЩ в Южнокитайско море и налагането на мита върху китайски стоки също са част от стратегията на администрацията, увери Помпейо.

Убийството - за възпиране и (или) самоотбрана

Ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани беше правомерно, заяви главният прокурор и министър на правосъдието на САЩ Уилям Бар.

Американски военни сред разрушенията в базата в Ирак, ударена от ирански ракети

Снимка: AP/БТА

Солеймани беше законна военна цел и ударът беше нанесен при законна самоотбрана, добави Бар вчера пред представители на медиите. Преди нанасянето на удара "беше поискано становище от министерството и честно казано, аз не мисля, че имаше колебания за отговора", подчерта той.

"Мисля, че президентът очевидно имаше правомощията да действа по този начина, по редица причини. Имахме ситуация, при която иранците вече бяха започнали серия от все по-насилствени действия срещу наши съюзници, убиха американци, наши военни, с цел да ни прогонят от Близкия изток", посочи министърът.

След нанесения на 3 януари удар, при който загина Солеймани, критиците поставят под съмнение, избрания за удара момент, решението на президента да не уведомява предварително Конгреса за плановете си и твърдението на администрацията на Доналд Тръмп, че Солеймани е планира нападение срещу САЩ, припомня Ройтерс.

"Генералът, ръководещ тези действия, Солеймани, очевидно беше законна военна цел. Имахме много кратка възможност за извършване на нападението", подчерта Бар. "Това беше действие при законна самоотбрана, защото попречи на продължаващи нападения, които се извършваха", добави той.

Ще се стигне ли до смяна на режима в Иран

Майк Помпейо обвини Техеран, че е готов да направи всичко, за да сложи край на протестите срещу властите, предаде Франс прес.

"Виждаме как смайващо голям брой иранци излизат на улиците, въпреки огромните рискове, които поемат", заяви Помпейо в речта в калифорнийския университет Станфорд. "САЩ са на тяхна страна в техните искания за свобода и справедливост и техният обоснован гняв срещу аятолаха и неговите помощници", добави държавният секретар. Той напомни за изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който през уикенда предупреди иранските власти да избягват всякакви репресии.

"Не съм наивен", увери Помпейо, предупреждавайки, че иранските паравоенни сили "Басидж" и "иранските бандити" ще направят всичко по силите си, за да сложат край на тези протести. "Станахме свидетели на употреба на сълзотворен газ, вчера беше съобщено за насилие", подчерта първият дипломат на САЩ.

Вашингтон ще продължи с политиката на санкции, докато Техеран не се откаже от "терористичната си дейност" и не бъде създаден внушаващ доверие режим на проверки на иранската ядрена програма, добави Помпейо, цитиран от ТАСС.