Информатори, работещи на летищата в Дамаск и Багдад, са помагали на американските военни за проследяване и установяване на местонахождението на иранския генерал Касем Солеймани, предаде Ройтерс.

Агенцията е получила тази информация от разговори с двама служители по сигурността, запознати от първа ръка с иракското разследване на убийството на Солеймани, с двама служители на летището в Багдад, двама полицаи и двама служители на частната сирийска авиокомпания "Шам Уинг еърлайнс" (Cham Wings Airlines), базирана в Дамаск.

Разследването на убийството се ръководи от Фалих ал Фаяд - съветник по националната сигурност в Ирак, който е начело на Силите за народна мобилизация - иракска правителствена организация, ръководеща действащите в страната милиции., главно шиитските.

Следователите на Агенцията за национална сигурност разполагат "със сериозни данни, че шпионска мрежа на летището в Багдад е била замесена в предаването на САЩ на поверителни от гледна точна на сигурността подробности" във връзка с пристигането на Солеймани, е казал един от иракските служители по сигурността за Ройтерс.

Заподозрените са двама служители по сигурността на летището в Багдад и двама служители на "Шам Уингс" - "шпионин на летището в Дамаск и друг, който бил част от кабинния персонал на самолета", е казал източникът.

Следователите на Агенцията за национална сигурност смятат, че четиримата заподозрени, които не са били арестувани, са били част от по-голяма група, осигуряваща информация за американските военни, е казал източникът на Ройтерс.

"Първоначалните констатации на багдадския разследващ екип навеждат на мисълта, че първата информация за Солеймани е дошла от летището в Дамаск", каза източникът, на който се позовава Ройтерс. "Задачата на клетката на летището в Багдад е била да потвърди пристигането на мишената и подробности за конвоя й".

Иракското разследване на ликвидирането на Солеймани е започнало минути след американския въздушен удар, казаха двама служители по сигурността. Агенцията за национална сигурност е отцепила сградата на летището и не е позволила на десетки служители по сигурността да я напуснат.

В часовете след нападението следователите са проверявали щателно всички входящи телефонни обаждания и текстови съобщения на служителите от нощната смяна на летището, за да установят кой може да е дал информация на САЩ за движението на Солеймани, разкриват иракски служители по сигурността.

Следователите на Агенцията за национална сигурност са провели продължителни разпити на служители по сигурността на летището и на служители на авиокомпания "Шам Уингс", казаха източниците. Служител по сигурността е казал, че е бил разпитван цели 24 часа, преди да бъде освободен.

От съображения за сигурност Солеймани избягвал да лети с частния си самолет, затова използвал "Шам Уингс" за полета си от Дамаск за Багдад.